Szakértő: Újabb merényletekre kell felkészülni Európában

Párizs terror BMW
Police officers gather around a damaged BMW car with a broken windscreen, after the police arrested a suspect on the A16 motorway, near Marquise, northern France, on August 9, 2017. The servicemen were hit by a BMW which drove down a quiet street in the upmarket western Paris suburb of Levallois-Perret. Police later gave chase to the vehicle on a motorway north of Paris, and shot and wounded the suspect, a man aged in his late 30s who was also arrested, sources involved in the manhunt said, speaking on condition of anonymity. French security forces launched a manhunt after a car rammed into anti-terrorism soldiers outside their barracks in a Paris suburb, injuring six. / AFP PHOTO / Philippe HUGUEN
Vágólapra másolva!
Két és fél év alatt nem sikerült megoldani a terrorfenyegetettség alapproblémáit - mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában.
Vágólapra másolva!

A szakértő a terrorfenyegetettség alapproblémái közé sorolta

a közel-keleti és észak-afrikai térség biztonságát, az állandósult illegális bevándorlást, azon bevándorlók nyomon követését, akik már Európában vannak, továbbá a jogosulatlanul itt tartózkodók kiutasítását.

Ahhoz kapcsolódva, hogy Jonathan Evans, a brit elhárítás (MI5) előző igazgatója szerint még évtizedekig eltarthat az iszlamista terrorfenyegetettség Nagy-Britanniában, Horváth József kijelentette:

arra kell felkészülni, hogy újabb és újabb merényletek lesznek.


Emellett véleménye szerint ma már a kiberterrorizmussal is együtt kell élnünk, de a társadalom még mindig nincs tisztában azzal, hogy a kibertámadások a fegyvereknél nagyságrendekkel veszélyesebbek is lehetnek. Példaként említette, hogy a legtöbb közművet informatikai rendszerek működtetik.

Ezzel a kocsival hajtott rendőrök közé egy terrorista augusztus 9-én, Párizsban Forrás: AFP/Philippe Huguen

A katonai titkosszolgálatok korábbi helyettes vezetője a műsorban beszélt arról is, vannak ugyan katonai eredmények az Iszlám Állam terrorszervezettel szemben, de amíg a szövetségesek műveletei nincsenek összehangolva, addig a szervezet egyszerűen áttelepül máshová. Tehát ha Szíriából és Irakból sikerül kiszorítani őket, akkor ott lesz Líbia vagy Afganisztán, ahol ugyanúgy tudnak majd működtetni egy kvázi államot - mondta a szakértő.