Elsírta magát ajándékán a legendás Zádor Ervin lánya

2017.08.14. 18:45

Édesapjuk világhírű fotóját kapták egy molinóra nyomtatva a Zádor leszármazottak a MOM Sport ügyvezető igazgatójától, Buranits Ildikótól.

A világhírű fotó / AFP PHOTO / INP / STAFFForrás: AFP/Staff

 

1956. december 5-én az olimpián melbourne-i vérengzésként vált híressé a magyar-szovjet vízilabda márkőzés, ahol a két gólt szerző Zádor Ervin fejét könyökkel verte véresre az orosz Valentyin Prokopov.  

A meccset ezt követően lefújták. A magyarok 4:0-ás győzelemmel szerezték meg az olimpiai aranyat. Zádor Ervin arcáról patakokban ömlött a vér, és a róla készült fotó bejárta a világot. A kommunista diktatúrával szembeni ellenállás jelképévé vált fotót a Le Figaro tavaly, a riói olimpiai előtt a sporttörténelem tíz legcsodálatosabb fényképe közé választotta.

Buranits Ildikó és a Zádor család tagjai (Eric, Anthony és Christine)forrás: Dave Buranits

Az idei FINA masters VB-re az egész világból regisztráltak a versenyzők. A szövetség hivatalos közleményében ismerős neveket fedeztek fel többen. Az Amerikai Egyesült Államokban élő Christine Zador és Eric Zador is regisztrált a versenyre. Velük együtt érkezett bátyjuk Anthony, aki elsősorban nem az úszás miatt tartott velük. Azért jöttek, hogy a masters vb-n való részvétellel édesapjuk emlékének tisztelegjenek, és annak kívánsága szerint haza hozzák hamvait Magyarországra. Meglátogatták azokat a helyeket ahol apjuk felnőtt és élt mielőtt elhagyta hazáját. Itt létük alatt meghívást kaptak a MoM Uszoda és Sportközpont 5 csillagos uszodájába, ahol a világbajnokság előtti edzéseiket folytatták.

Nagyon köszönjük a lehetőséget, az jól jön, mert a VB előtt a hivatalos uszodákban mindig óriási a torlódás. Nyugodtabb körülmények között készülhetünk életünk egyik legfontosabb napjára.
- nyilatkozta Christine Zador.

Zádor Ervin lánya, Christine Zador.Forrás: Dave Buranits

Az uszoda vezetője Buranits Ildikó a DigiSport stábjával kooperálva meglepetéssel várta a Zádor testvéreket a verseny előtti edzés egyikén.

Hőssé vált édesapjukról készült molinót feszítettünk a medence mellé, azt gondolván, hogy a felkészülés utolsó pillanataiban extra erőt és energiát adhat a Zádor örökösöknek az apai jelenlét. Azt a pillanatot szerettük volna megörökíteni amikor Christine meglátja azt a melbourne-i olimpián készült fekete-fehér képet, amin vérző arcú édesapját kísérik ki a szervezők.

- mesélte a Mom Uszoda és Sportközpont igazgatója, Buranits Ildikó. 

A Zádor testvérek mellett a szervezők is meghatódtak.foto: Dave Buranits

Nagyon tetszik Budapest, minden lépésemben érzem édesapámat, aki élete utolsó pillanatáig nagyon sokat gondolt a hazájára. Most már megértem miért. Óriási nagy harcos volt, itt pedig az emberek szeretetén érzem, hogy nemzeti hőssé vált. Kint voltunk vízilabda meccset nézni, sehol nem tapasztaltam ilyen hangulatot, mint ami itt fogadta a játékosokat. Édesapám nagyon szerette a gyerekeket, sportlövő központot nyitott, majd később visszatérhetett nagy szerelméhez a vízilabdához, ahol saját klubjában is gyerekeket edzett. Édesapánk mellett segéd edzőként dolgoztunk Eric testvéremmel együtt, nagyon sokat tanultunk tőle. Nem számítottam arra, hogy édesapám képével fogadnak az uszodában. Amikor megláttam kitörtek belőlem a könnyeim, nagyon meghatódtam. Hihetetlen érzés volt úszni apám képe előtt. Örökké emlékezni fogok a budapesti élményeinkre és arra, hogy milyen tisztelet övezi édesapánk emlékét a saját hazájában.

- mondta a DigiSportnak adott interjújában, Christine Zador

Christine Zador, a DigiSport kamerája előtt.Forrás: Dave Buranits

A Zádor testvérek mellett a szervezők is meghatódtak. Eric és Christine az edzés után megkapta ajándékba a molinót, amely így a versenyen is velük lehet. A képes összefoglalót a lenti linkre kattintva tekinthetik meg.

Előző
  • 1
  • 2
Következő