Elsírta magát ajándékán a legendás Zádor Ervin lánya

Zádor Ervin, vízilabda, 1956 Melbourne
Hungarian water-polo player Ervin Zador goes out of the swimming pool with the face cover of blood after having been wounded during a clash with USSR team on December 06, 1956 during the semi-final of the Melbourne Olympics water-polo event. In final, Hungary won the gold in front of Yugoslaviaa (silver) and USSR (bronze). / AFP PHOTO / INP / STAFF
Vágólapra másolva!
Édesapjuk világhírű fotóját kapták egy molinóra nyomtatva a Zádor leszármazottak a MOM Sport ügyvezető igazgatójától, Buranits Ildikótól.
Vágólapra másolva!
A világhírű fotó / AFP PHOTO / INP / STAFF Forrás: AFP/Staff

1956. december 5-én az olimpián melbourne-i vérengzésként vált híressé a magyar-szovjet vízilabda márkőzés, ahol a két gólt szerző Zádor Ervin fejét könyökkel verte véresre az orosz Valentyin Prokopov.

A meccset ezt követően lefújták. A magyarok 4:0-ás győzelemmel szerezték meg az olimpiai aranyat.

Zádor Ervin arcáról patakokban ömlött a vér, és a róla készült fotó bejárta a világot. A kommunista diktatúrával szembeni ellenállás jelképévé vált fotót a Le Figaro tavaly, a riói olimpiai előtt a sporttörténelem tíz legcsodálatosabb fényképe közé választotta.

Buranits Ildikó és a Zádor család tagjai (Eric, Anthony és Christine) forrás: Dave Buranits

Az idei FINA masters VB-re az egész világból regisztráltak a versenyzők. A szövetség hivatalos közleményében ismerős neveket fedeztek fel többen. Az Amerikai Egyesült Államokban élő Christine Zador és Eric Zador is regisztrált a versenyre. Velük együtt érkezett bátyjuk Anthony, aki elsősorban nem az úszás miatt tartott velük.

Azért jöttek, hogy a masters vb-n való részvétellel édesapjuk emlékének tisztelegjenek, és annak kívánsága szerint haza hozzák hamvait Magyarországra. Meglátogatták azokat a helyeket ahol apjuk felnőtt és élt mielőtt elhagyta hazáját.

Itt létük alatt meghívást kaptak a MoM Uszoda és Sportközpont 5 csillagos uszodájába, ahol a világbajnokság előtti edzéseiket folytatták.


- nyilatkozta Christine Zador.

Zádor Ervin lánya, Christine Zador. Forrás: Dave Buranits

Az uszoda vezetője Buranits Ildikó a DigiSport stábjával kooperálva meglepetéssel várta a Zádor testvéreket a verseny előtti edzés egyikén.

- mesélte a Mom Uszoda és Sportközpont igazgatója, Buranits Ildikó.

A Zádor testvérek mellett a szervezők is meghatódtak. foto: Dave Buranits

- mondta a DigiSportnak adott interjújában, Christine Zador

Christine Zador, a DigiSport kamerája előtt. Forrás: Dave Buranits

A Zádor testvérek mellett a szervezők is meghatódtak. Eric és Christine az edzés után megkapta ajándékba a molinót, amely így a versenyen is velük lehet. A képes összefoglalót a lenti linkre kattintva tekinthetik meg.