Megvert a tanár egy gyereket, a gyereket rúgták ki

2017.08.14. 13:30

A veresegyházi Gyermekliget Általános Iskola vezetője a gyermekbántalmazás kivizsgálása helyett eltanácsolta a kisdiákot az iskolából.

Vizsgálatot indítottak az ügyben és megállapították, hogy az intézmény vezetője hatáskörét túllépve és azzal visszaélve nyomást gyakorolt a gyermek szüleire is. Ahelyett ugyanis, hogy kivizsgálta volna az ügyet, a tanulót tanácsolta el az intézményből- közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

iForrás: Thinkstock

A gyerek édesanyja fordult segítségért az alapjogi biztoshoz. A gyereket állítólag az egyik tanár bántalmazta, és amikor ezt a szülői értekezleten szóvá tette, másnapra kirúgták a gyerekét.
Az ombudsman jelentésében azt írta: az emberi méltósághoz való jog a köznevelés intézményeiben is mindenkit, tehát a gyermeket is megilleti. Tiltott a tanulók testi és lelki bántalmazása, megalázó büntetése.

Az igazgató azért nem indított vizsgálatot, mert az édesanya nem adott külön beadványt rá és hogy a panaszát csak a szülői értekezleten jelentette. Székely László ombudsman emlékeztetett arra, hogy az intézmény vezetője felel az intézmény szakszerű és törvényes működéséért. Ennek alapján, függetlenül attól, hogy milyen formában jutott tudomására a testi fenyítés, kötelessége lett volna a körülmények tisztázása. 

Az intézményből való eltanácsolás  jogszerűtlen volt. Az ombudsman szerint az igazgató ezzel megsértette a szabad iskolaválasztás törvényben rögzített jogát, összességében pedig a szülő és gyereke tisztességes eljáráshoz való jogát.