Visszaállítanák a magyar pilótaképzést

2017.08.15. 17:33

Ezért a Magyar Honvédség technikai fejlesztésének kiemelt eleme a légierő eszközeinek megújítása - mondta Benkő Tibor honvéd vezérkari főnök.

Benkő Tibor elmondta: az elavult kiképző repülőgépek helyett négy új Zlin típusú gyakorló, felderítő repülőgépeket szereznek be, és a következő négy gép pályáztatása is folyamatban van. Ezekkel a gépekkel szeretnénk visszaállítani a hazai pilóta-alapképzés feltételrendszerét.

Hozzátette: az új gépekkel nem lehet majd Gripen-pilótákat képezni, ezért szükség van olyan gépekre is, amelyek erre is lehetőséget adnak.

Kecskeméten mutatták be a Gripen vadászrepülőgépek légi utántöltésének begyakorlásátFotó: Polyák Attila - Origo

A vezérkari főnök arról is beszélt, hogy felújítják a szállító repülőket és szeretnék megújítani a helikopterflotta Mi-17-es szállítógépeit, valamint a Mi-24-es harci helikoptereket, de újak vagy újszerűek beszerzéséről sem mondtak le.

Emellett radarokra és a légvédelmi radaregységek megújulására is szükség van.

Az év elején elindult az utóbbi huszonöt év legnagyobb és legátfogóbb honvédelmi, valamint haderőfejlesztési programja, amely a katonák egyéni felszerelésének, harctéri fegyverzetének fejlesztését, a haditechnikai képességek javítását teszi lehetővé, emellett az új katonai életpályamodell illetményemeléssel is jár.