Gyurcsány beismerő vallomása: Tátrai helyettem vonult börtönbe

Gyurcsány Ferenc és Tátrai Tibor az MNV korábbi elnöke a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) rendkívüli ülésén
Vágólapra másolva!
Szerda reggel Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt vezetője bevonult a börtönbe. A Kúria hűtlen kezelés kísérlete miatt ítélte három év letöltendő börtönre. Gyurcsány Ferenc, akinek miniszterelnöksége alatt a sukorói telekbotrány zajlott reggeli Facebook bejegyzésében - persze, sajátos érveléssel - elismerte, hogy Tátrai helyette vonult a börtönbe.
Vágólapra másolva!

"Ma reggel Tátrai Miklós börtönbe vonul. Helyettem" - írta Gyurcsány Ferenc legfrissebb Facebok-bejegyzésében, aki szerint ha Tátrai terhelő vallomást tesz rá, akkor megúszhatta volna.

A Demokratikus Koalíció elnöke elárulja, hogy a büntetőügy elindítása óta többször beszélt Tátrai Miklóssal, és egykori helyettesével, Császy Zsolttal. "Nagyszerű embereket ismertem meg. Állták és állják a sarat. Nem panaszkodnak, küzdenek. Erővel, tisztességgel. Most ezért büntetik őket. Zsolt egy hónap múlva vonul a börtönbe." - írta Gyurcsány.

10 hónap múlva szabadulhat

A Pestisrácok.hu értesülése szerint Tátrai Miklósnak a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben kell megkezdenie büntetését. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő egykori vezetőjét

három év börtönbüntetésre ítélte a Kúria hűtlen kezelés kísérlete miatt.

Azonban a lap szerint a volt állami vezetőt akár már 10 hónap múlva szabadon engedhetik .

2008 júliusában a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács a későbbiekben építendő M4-es autópályához szükséges terület biztosításához úgy döntött, hogy 70 hektár Sukoró külterületén fekvő, állami tulajdonú ingatlant elcserél 183 hektár albertirsai és pilisi külterületi ingatlanra. A csereszerződést az állam képviseletében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő még aznap aláírta Joav Blum izraeli-magyar üzletemberrel.

Gyurcsány Ferenc és Tátrai Miklós az MNV korábbi elnöke Forrás: MTI

Több mint egymilliárdos vagyonvesztés lehetett volna

A sukorói telket a független értékbecslő több mint egymilliárd forintra, a Pest megyei ingatlanokat 787 millió forintra értékelte. Az ügylet földhivatali bejegyzését megakadályozta, hogy az illetékes ügyész óvást emelt, így az eljárást újra kellett kezdeni. Egy évvel később nyilvánosságra került, hogy az befektetőcsoport a Velencei-tó melletti partsávon szállodát, kaszinót, üdülőközpontot kíván építeni.

A Gyurcsány-kormány kiemelt beruházássá nyilvánította a projektet. Gyurcsány bukása után azonban a Bajnai-kormány már nem vállalta a felelősséget az állam számára nyilvánvalóan előnytelen szerződésért. Vizsgálat indult, majd 2009- ben a Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt nyomozást indított.

A főügyészség által kirendelt igazságügyi szakértői jelentésből kiderült, hogy a csereszerződésben lévő területeket áron alul értékelték, így

a szerződés teljesülése esetén több mint egymilliárd forint vagyonvesztés érte volna az államot.

A rendőrség 2010-ben vette őrizetbe Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt vezérigazgatóját és Császy Zsoltot, a cég volt értékesítési igazgatóját. Az ügyészség 2012-ben emelt vádat, összesen öt emberrel szemben. A büntetőper 2013. január elején kezdődött meg a bíróságon. Jogerős ítéletet a Kúria hirdetett az ügyben idén június elején.