A Fidesz tájékoztató kampányt indít Vona Gábornak, a Jobbik elnökének nyugdíjasokat sértő mondataival kapcsolatban. A párt telefonon és e-mail-ben keresi fel választókat, a cél pedig az, hogy minél szélesebb körben értesüljenek az emberek Vona Gábor valódi arcáról.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója sajtótájékoztatóján kijelentette, a Jobbik elnökét többször felszólították, kérjen bocsánatot azoktól, akiknek az önbecsülésébe gázolt a szavaival, de erre Vona Gábor nem volt hajlandó annak ellenére sem, hogy nyugdíjas szervezetek is ezt kérték tőle.

Forrás: MTI/Soós Lajos

Egy hónapja várunk a bocsánatkérésre, azonban nem várhatunk tovább. Az a véleményünk, tájékoztatni kell az embereket arról, mi hangzott el, miket mondott a Jobbik elnöke"

- magyarázta Hidvéghi. A párt kommunikációs igazgatója hozzátette, hogy a kampányban azokat keresik fel, akik korábban már felhatalmazást adtak a Fidesz-nek kapcsolattartásra. Az akció hétfőn indul, és 7-10 napig fog tartani.

A nagy felháborodást kiváltott Facebook-bejegyzésében ugyanis az álbaloldali fordulaton átesett Jobbik politikusa úgy fogalmazott, hogy a nemzeti ünnepeken rendszeres esemény, hogyhétköznapokon kedves bácsikák és nénikék magukból kivetkőzve ugranak egymásnak, vért akarnak ontani remegő kezeikkel, ordibálnak trágárul és hörgik fel a XX. század minden traumáját".

Az Idősek Tanácsa is felháborodott Vona írása miatt

A szervezet visszautasította Vona Gábor múlt szombati kijelentéseit, amelyekkel szerintük azt sugallja, hogy a nyugdíjasok "befolyásolható, személytelen, döntésképtelen tömeget alkotnak". Korábban kiadott közleményükben azt írták: „az Idősek Tanácsának tagjai megdöbbenéssel olvasták Vona Gábornak, a Jobbik elnökének kijelentéseit a szerinte "manipulált" nyugdíjasokról. A bejegyzés minden elemét visszautasítjuk, mert megkérdőjelezi a nyugdíjasok személyes értékválasztásának képességét, és

azt sugallja, hogy a saját megélt tapasztalataikat mellőzve befolyásolható, személytelen, döntésképtelen tömeget alkotnak"

- fogalmaztak az idősek, a nyugdíjasok nevében.

Dömötör Csaba is bocsánatkérésre szólított fel 

Dömötör Csaba államtitkár közleményt adott ki. Ebban az szerepel, hogy Vona Gábor lenézően beszélt a magyar nyugdíjasokról, ezért minden magyar nyugdíjastól bocsánatot kell kérnie. Amíg ezt nem teszi meg, addig komoly ember nem állhat szóba vele.

A közleményben azt írja,

tudjuk, hogy a Jobbik elnöke bármit megtenne a pénzért és a hatalomért, de ettől még sem a fiatalabb, sem az idősebb generációkat nem minősítheti ilyen szavakkal. Vona Gábor egy olyan korosztályt sérteget, amely évtizedekig hátán vitte ezt az országot. Semmilyen politikai véleménykülönbség nem adhat alapot a Jobbik botrányos álláspontjára." 

A kormánypártok is elítélték a Jobbik elnökének szavait

A Fidesz-KDNP egyébként  többször is bocsánatkérésre szólította fel a Vonát, azonban eddig ennek nem volt eredménye. Legutóbb Hollik István kereszténydemokrata országgyűlési képviselő sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy „Vona Gábor a remegő kezükön, a kis bevásárlókocsijukon, szandis papákon gúnyolódott", akikről a Jobbik elnöke azt írta, hogy „radikalizálódnak és felhörgik a huszadik század összes traumáját és szenny folyik ki a szájukon."

„Ezek után nem lehet csodálkozni azon, hogy a nyugdíjasoknak megvan a határozott véleménye" - hangsúlyozta a kormánypárti politikus