Kósa: Vona úgy belegázolt a magyar idősekbe, mint 1990 óta senki

Kósa Lajos interjú
Vágólapra másolva!
Semmi értelme a jól működő felsőoktatási törvény módosításának csak azért, mert Soros Györgyöt nyugtalanítja, hogy nem tudja megcsinálja a "trükköket" a magyar felsőoktatásban - mondta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője, aki szerint jól döntöttek a kormánypártok, hogy nem mentek el az ellenzék által kezdeményezett hétfői rendkívüli parlamenti ülésre.
Vágólapra másolva!

A Fidesz frakcióvezetője szerint Soros György kérte meg a magyar ellenzéket, hogy CEU-ügyben kezdeményezzen hétfőre rendkívüli parlamenti ülést. A Fidesz azonban már a nyár elején jelezte, nem vesz részt olyan rendkívüli ülésen, amelyet

"pusztán politikai habverés szándékával"

javasolnak - mondta Kósa Lajos, miután az Országgyűlés - ellenzéki kezdeményezésre összehívott - rendkívüli plenáris ülése határozatképtelen volt a kormánypárti képviselők távolmaradása miatt. A napirenden a Soros-egyetem és a devizahitelesek ügye lett volna.

Határozatképtelenség

A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt határozatképtelen volt az Országgyűlés hétfőre - ellenzéki kezdeményezésre - összehívott rendkívüli ülése, így csak napirend előtti felszólalások hangzottak el. A Ház jelenlévő képviselői - az MSZP-, az LMP- és a Jobbik-frakció tagjai, valamint a DK-sok kivételével a függetlenek - ezt követően kézzel, majd szavazógéppel is voksoltak a napirendről, de mivel 141 képviselő nem volt jelen, és mindössze 57 támogató voks érkezett, határozatképtelenség miatt nem sikerült elfogadni az ajánlást. Így Latorcai János levezető elnök a rendkívüli ülést bő fél óra után bezárta és bejelentette, hogy a következő ülését várhatóan szeptember 18-án tartja a Ház.

Nem változik a jogszabály

Kósa Lajos úgy fogalmazott, semmi értelme a jól működő felsőoktatási törvény módosításának csak azért, mert Soros Györgyöt nyugtalanítja, hogy nem tudja megcsinálja a "trükköket" a magyar felsőoktatásban. Kérdésre megerősítette, egyelőre nem szándékoznak megváltoztatni a jogszabályt. Azt is megjegyezte, hogy

a magyar felsőoktatás nem a CEU-ról szól,

az "egy marginális kérdés". Az Európai Bizottság kritikáit úgy kommentálta: a brüsszeli testület figyelmen kívül hagyja, hogy a felsőoktatás törvényi szabályozása tagállami hatáskör.

Kósa Lajos: Soros kérésére kezdeményezett rendkívüli ülést az ellenzék Fotó: Hirling Bálint - Origo

Semmit sem mutatott be az LMP

A devizahitelesekkel kapcsolatos kérdésre a frakcióvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a témát felhozó LMP egyetlen olyan csomagot nem támogatott, amely a devizahiteleseket segítette. Szerinte az LMP azért kapta maga elé "fügefalevélként" a devizahitelesek ügyét, mert valamivel el akarták fedni, hogy "ha Soros füttyent egyet, akkor ők benne vannak a parlamenti ülés kezdeményezésében".

Ha a Ház szeptemberben akar foglalkozni a kilakoltatási moratórium kérdésével, akkor kivételes eljárásban akár két nap alatt törvényt hozhat róla - tette hozzá. "Jól döntöttünk, hogy nem jöttünk el erre a parlamenti ülésre" - jelentette ki a fideszes politikus, közölve, hogy a Ház őszi rendes ülésszaka szeptember 18-án kezdődik, a Fidesz-KDNP pedig az azt megelőző héten tartja évadnyitó frakcióülését.

Erre 1990 óta nem volt példa

Vona Gábor Jobbik-elnök nyugdíjasokat érintő kijelentéseivel kapcsolatban Kósa Lajos azt mondta: Vona Gábor úgy belegázolt a magyar idősekbe, mint 1990 óta a demokráciában senki, de "az nem jön ki a száján, hogy (...) elnézést kér, mert a neveltetése idáig nem terjed ki".

Arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök közelgő budapesti látogatása ellen a Momentum tiltakozást tervez a Citadellára, a frakcióvezető úgy reagált: "az jó hely egyébként, mert ha valahova nem megy Putyin, az oda. (...)

Tiltakozhatnának a radványi sötét erdőben,

az is egy jó hely, sokkal hűvösebb ráadásul, és a turistákat is kevésbé zavarja".