A Századvég friss közvélemény-kutatásából kiderül, hogy a lakosság több mint háromnegyede támogatja a kormány azon kezdeményezését, amely alapján a családok iskolakezdés és karácsony előtt korábban kapják meg a szeptemberi és a decemberi családi pótlékot. Az intézkedés támogatottsága a baloldaliak között a legmagasabb.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára július végén jelentette be, hogy a családok előbb kapják meg a szeptemberi családi pótlékot, hogy könnyebben tudjanak készülni az iskolakezdésre.  A családok decemberben is ehhez hasonlóan korábban kapták meg a juttatást. Az intézkedést főként a baloldali ellenzék hevesen támadta. A Századvég legfrissebb felmérése annak járt utána, hogy mit szólnak a magyar családok a családi pótlék utalásának előre hozásához.

A baloldal körében a legnépszerűbb

A kutatás eredményei szerint ötből közel négy ember (77 százalék) egyetért az előre hozott családipótlék-fizetéssel. Az intézkedést ellenzők aránya 23 százalék, és érdekes, hogy az összes válaszadó véleményt tudott formálni a kérdésben, ami arra utal, hogy a magyar lakosság meglehetősen markáns véleménnyel bír a családtámogatásokkal kapcsolatos ügyekben. A felmérésből az is kiderült, hogy leginkább a magukat baloldalinak vallók támogatják a családi pótlék kifizetését érintő intézkedést  (86 százalékos támogatottság). 

Forrás: Századvég

A fiatalok körében is sokan támogatják

A jobboldaliak körében is magas az egyetértés (80 százalék), míg a középen állók között valamivel alacsonyabb (76 százalék), azaz a döntő többség politikai irányultságtól függetlenül támogatja a családi pótlék kifizetésének előre hozását. Ami a demográfiai különbségeket illeti, az átlagnál pozitívabb az intézkedés megítélése a gazdaságilag aktívak (78 százalék), a harminc év alattiak (81 százalék) és a legkisebb településeken élők (80 százalék) körében.

Százezreknek nem kell költeniük a tankönyvekre

Rétvári Bence egyébként arról is beszélt, hogy az előrehozott családi pótlék mellett több százezer családnak nem kell költenie idén szeptemberben a tankönyvcsomagra. A kormány ugyanis szeptembertől az elsőtől a kilencedik osztályosokig minden gyermek számára ingyen biztosítja a tankönyvcsomagot. Ezzel az ingyenes tankönyvellátási rendszer négyévnyi fokozatos kiterjesztését lépi meg a kabinet egy év alatt, hiszen az eredeti ütemezés szerint a tavalyi 1-4. osztályosok után idén az 1-5. osztályosokig bővítették volna a tankönyvhöz ingyen jutó gyermekek körét - emelte ki.

Rétvári Bence: Az előrehozott családi pótlék mellett százezreknek nem kell költeniük a tankönyvekreAdrián Zoltán - Origo

A szükséges mintegy 12 milliárd forint költségvetési fedezet is rendelkezésre áll ehhez a nem rászorultsági, hanem alanyi jogon járó, természetbeni juttatáshoz - közölte az államtitkár. Az intézkedés több mint egymillió gyermeket és családjukat érinti, korábban még soha ennyi gyerek nem kapott ingyen tankönyvet Magyarországon - hangsúlyozta.