Szijjártó Péter egy budapesti sajtótájékoztatón összegezte a nyári tapasztalatokat az európai biztonsági helyzetről. A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: az európai vezetők felelőssége a kontinens biztonságának garantálása, és akik erre nem képesek, azoknak nincs helyük az európai vezetők között.

Szijjártó Péter kedd délutáni sajtótájékoztatójában kifejtette: a nyáron történtek fényében továbbra is helytálló az az állítás, hogy Európában a biztonsági helyzet soha nem volt olyan rossz, mint most, és a terrorfenyegetettség sem volt ilyen súlyos, mint jelenleg.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterForrás: MTI/Soós Lajos

A tárcavezető hangsúlyozta:

az európai vezetők felelőssége a kontinens biztonságának garantálása, és akik erre nem képesek, azoknak nincs helyük az európai vezetők között. Az európai vezetőknek az lenne a dolguk, hogy tegyenek a terrorfenyegetettség ellen."

A külügyminiszter elmondta, aggasztónak találja, a legutóbbi barcelonai és a finnországi támadásokra érkezett európai reakciók színvonalát. Minden ilyen esemény után Európa vezetői részvétet nyilvánítanak, majd kijelentik, hogy  "nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni", "nem hagyják megváltoztatni az európai emberek életét".
Szijjártó szerint ezek a vezetők "félreértik a valóságot", és ha csak ennyire telik tőlük, akkor nem túlzás kijelenteni, hogy "Európa nagy veszélyben van". A külügyminiszter elmondta azt is:

Az európai biztonság sorskérdése  elsősorban azért megoldatlan, mert sokan képtelenek erről tárgyilagosan vitázni."

Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy a terrortámadások elkövetői mind illegális bevándorlók vagy pedig olyan, korábban bevándorlóként érkezett személyek, illetve azok leszármazottai voltak, akiknek a társadalomba történő beilleszkedése sikertelen volt. Voltak ugyan sikeres társadalmi integrációs folyamatok, de számos helyen párhuzamos társadalmak jöttek létre - magyarázta.

A miniszter úgy látja, a nyár eseményei is azt mutatják, hogy helyes a magyar álláspont, amely szerint az illegális bevándorlás gondját csak úgy lehet megoldani, ha Európán kívül tartják a migránsokat, mert ha bejönnek, akkor "Európa vesztes pozícióba kerül".

A barcelonai terrortámadás kapcsán a külügyminiszter beszámolt arról, hogy augusztus 18-a, azaz a terrortámadás óta máig 121 magyar állampolgár regisztrált a konzuli szolgálatnál a spanyolországi tartózkodása miatt. A támadás idején 100 regisztráció volt, és az érintetteket fel is kereste a külszolgálat.

A tárcavezető elmondta azt is, hogy a nyár megmutatta, elképesztő módon megnőtt a konzuli ügyek száma, a szolgálat nagyon leterhelt volt, ezért hamarosan 80 fővel megemelik a külföldön szolgálatot teljesítő konzulok létszámát. Az új konzulok Nyugat-Európában, Délkelet-Ázsiában, Észak-Afrikában, a Közel-Keleten és Latin-Amerikában állhatnak majd szolgálatba.