Erdőtüzek oltására készül fel a katasztrófavédelem

Erdőtűz Portugália
Pampilhosa da Serra, 2017. június 19. Erdőtűz pusztít a Portugália középső részén lévő Pampilhosa da Serra településen 2017. június 18-án. A tűzvész halálos áldozatainak száma 62-re emelkedett, több mint ötvenen megsérültek. Többen füstmérgezés miatt haltak meg, mások bennégtek a kocsijukban, amikor a lángok csapdájába estek, vagy később, a kórházban haltak bele a sérüléseikbe. A tűz megfékezésében 733 tűzoltó vesz részt. (MTI/EPA/Paulo Novais)
Vágólapra másolva!
Uniós támogatásokkal vásárolnának erdőtüzek oltására alkalmas járműveket és vízszállítókat.
Vágólapra másolva!

Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője, Hajdu Márton elmondta, hogy a 6,1 milliárd forint értékű projekt keretében, 57 különböző járművet és négy cserefelépítményt vásárolnak a következő két évben..

Forrás: MTI/EPA-LUSA/Paulo Novais

A beruházás célja, hogy az új vízszállító, tűzoltó, valamint többcélú tűzoltóautók vásárlásával a katasztrófavédelem gyorsabban,

nagyobb kapacitással, modernebb felszereléssel, hatékonyabban tudja felszámolni az erdőtüzeket.

Mind emellett szeretnék, hogy a beavatkozásokkal okozott negatív környezetszennyezést csökkentsék.
A szóvivő szerint

a hatékony beavatkozás egyik feltétele, hogy a víz, illetve oltóanyag utánpótlása vízhiányos területeken is megoldott legyen, ehhez pedig speciális vízszállító járművek kellenek.

Továbbá szándékuk az hogy az erdő- és bozóttüzeket a nehezen megközelíthető helyeken is hatékony műszaki felszereltséggel és megfelelő mobilitással rendelkező gépjárművekkel lehessen eloltani.