Magyarországra is szállítottak a mérgező műanyag evőeszközkészletből

műanyag evőeszközök
Vágólapra másolva!
Az előírt határértéket nagymértékben meghaladó formaldehidkioldódást mért a cseh hatóság egy Kínából származó, "bambusz" elnevezésű, háromrészes műanyag evőeszközkészletben, amely Németországon keresztül érkezett az Európai Unió piacára. Magyarország mellett további 22 országba szállítottak a készletből – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a honlapján.
Vágólapra másolva!

A hivatal kéri, hogy a 33535 tételszámú, karabinerrel összekötött, késből, villából és kanálból álló műanyag készletet ne használják étkezéshez.

A formaldehid egy főként műanyag gyanták, ragasztók előállításához használt vegyület, de megtalálható a kipufogógázokban és a cigarettafüstben is. Kis mennyiségben élelmiszerekben is előfordulhat természetes módon, illetve szennyezőanyagként, például műanyagokból történő kioldódás révén.

Illusztráció Forrás: 123RF

A formaldehid az emberi szervezetbe leggyakrabban a levegővel együtt kerül be, nagy mennyiségű belélegzése szem- és légzőszervi irritációt okoz, asztmás embereknél a tünetek erősödését, fulladást, valamint fejfájást okozhat, hosszú távon pedig növelheti bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát.

A vonatkozó rendelet alapján a formaldehid kioldódási határértéke kilogrammonként 15 milligramm, a

vizsgált eszközökben ezzel szemben kilogrammonként 148 milligrammot és 78,2 milligrammot mértek, ami többszörösen meghaladja az engedélyezett mennyiséget.

A bejelentésről a Nébih az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) értesült, honlapján pedig minden adatot közzétett a műanyag evőeszközkészletről.