A legfőbb ügyész a Kúriához fordult a terrorcselekmény miatt

Ahmed H. Röszke Horgos
Vágólapra másolva!
Jogorvoslatért a Kúriához fordult a legfőbb ügyész, amiért a Szegedi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a terrorcselekményért elítélt Ahmed H. ítéletét. Mindezt Polt Péter egy ma reggeli sajtótájékoztatóján jelentette be.
Vágólapra másolva!

A Legfőbb Ügyészség szerint

a táblabíróság törvénysértő döntést hozott a szír férfi ügyében, amikor új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot, mivel a végzés indokaként megjelölt hiányosságok pótolhatók lettek volna a másodfokú eljárásban.

Ahmed H. Forrás: police.hu

Ezért Polt Péter azt kérte a Kúriától: állapítsa meg, hogy a táblabíróság a büntetőeljárási szabályok megsértésével helyezte hatályon kívül az ítéletet.

A jogorvoslati indítvány nem függeszti fel a konkrét eljárást.

Az ügy előzménye, hogy szinte napra pontosan két éve több száz migráns gyülekezett a röszkei határállomás szerb oldalán. A Magyarországra belépni akaró, kezdetben békés tömeg agresszívvá vált, a kerítést ki akarták dönteni, aztán néhányan kövekkel dobálták meg a magyar rendőröket. Az összecsapásokban több rendőr megsérült.

Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Az elsőfokú ítélet szerint

Ahmed H. a kordon bedöntésével, az egyenruhások megtámadásával fenyegetőzött. A férfi a vádirat szerint többször is megafonnal beszélt a tömeghez, és háromszor is dobált a rendőrök felé, aztán pedig a kapu kinyitását követően illegálisan Magyarországra lépett.

A férfi később visszament a szerb oldalra, és csak három nappal később tudták őrizetbe venni.

A Szegedi Törvényszék

első fokon a szír férfit terrorcselekmény és határzár tiltott átlépése miatt 10 évre ítélte, és végleg kiutasította Magyarországról.

Később ezt az ítéletet helyezték hatályon kívül.

A Legfőbb Ügyészség a sajtótájékoztatón kiosztott háttéranyagban arról is írnak, hogy Polt Péter 2015 szeptemberében öt ügyben élt jogorvoslattal.

Ezek közül a Kúria négy esetben - többek közt Portik Tamás, Biszku Béla vagy Süveges Péter ügyében - megállapította, hogy törvénysértő volt a hatályon kívül helyező másodfokú döntés.

Ezután Polt Péter további négy ügyben élt hasonló okból jogorvoslati indítvánnyal, a Kúria mindegyik esetben egyetértett a legfőbb ügyésszel.