Kormányülés: változtatnak a jogszabályokon a biztonság érdekében

2017.08.25. 16:07

Nem csak Magyarország, hanem az összes európai állam legfontosabb feladatának nevezte Kovács Zoltán, hogy javítson a biztonsági helyzeten. A kormányszóvivő a mai kormányülés szünetében közölte, hogy ennek érdekében a magyar kormány változtatna a jelenlegi jogszabályi környezeten, a jövő héten pedig abban a kérdésben is döntés születhet, hogy meghosszabbítsák a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. Reagált a holland nagykövet komoly diplomáciai surlódást kiváltó nyilatkozatára is, amely kapcsán a magyar kormány elvárja a holland kabinettől, hogy lépéseket tegyen.

A magyar emberek biztonsága érdekében változtatni kell a jogszabályi környezeten, ezért a kormány pénteki ülésén az ezzel kapcsolatos munka felgyorsítására kérte fel Pintér Sándor belügyminisztert - közölte Kovács Zoltán kormányszóvivő a kormányülés szünetében Budapesten.

Kovács ZoltánFotó: Adrián Zoltán - Origo

A kormányszóvivő azt is bejelentette, hogy a belügyminiszter javaslatot tett a kabinetnek a szeptember elején lejáró

tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet meghosszabbítására.

A kérdésben a jövő héten hoznak döntést. Arról, hogy pontosan milyen törvények módosulhatnak majd, Kovács Zoltán kifejtette, hogy egyebek mellett a határvédelmen és a titkosszolgálati tevékenységen lehet a hangsúly.

Mint mondta, jó hír, hogy Magyarországot a világ 10 legbiztonságosabb országa között említik, de "nem dőlhetünk hátra", hiszen az európai biztonsági helyzet soha nem volt olyan rossz mint ebben az évben, illetve a nyár végére. Kovács hozzátette, hogy a biztonsági helyzet javítása nemcsak Magyarország, hanem az összes uniós tagállam legfontosabb feladata.

A holland-ügy

A kormányszóvivő Gajus Scheltema távozó holland nagykövet, a 168 órának adott nyilatkozatára reagálva - a diplomata párhuzamot vont a terrorizmus és a magyar kormány működése között - azt mondta, hogy
a kormány teljes mértékben elfogadhatatlannak és megengedhetetlennek tartja, hogy bármely Magyarországra delegált diplomata ilyen kijelentést tegyen.Kovács szerint a nagykövet egyértelműen párhuzamot vont a terroristák gondolkodása és a magyar kormány tevékenysége között, ilyen precedens nélküli kijelentésekre pedig semmi szükség nincs sem a kétoldalú kapcsolatokban, sem Európában.

A magyar kormány éppen ezért elvárja Hollandiától, hogy az ügyben lépéseket tegyen.

Azt is hozzátette, hogy elmúlt időszakban több példa volt arra, hogy külföldi diplomaták beavatkoztak a magyar belpolitikába, és olyan hangot ütöttek meg, amelyre sem joguk, a jó ízlés alapján pedig lehetőségük sem lenne.