Szijjártó Péter: Fontos szövetségesünk Dánia

Szijjártó Péter és Anders Samuelsen dán külügyminiszter találkozója
Budapest, 2017. augusztus 29. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja hivatalában Anders Samuelsen dán külügyminisztert 2017. augusztus 29-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Dánia fontos szövetségese Magyarországnak az Európai Unióban és a NATO-ban, és nincs "igazán vitás ügy" a két állam között – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a dán partnerével folytatott keddi budapesti megbeszélés utáni sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter hangsúlyozta, mindkét állam célja az EU versenyképességének javítása és Európa biztonságának helyreállítása.

az unió számára, akárcsak abban, hogy az EU külső határait meg kell védeni, az illegális bevándorlást kiváltó problémákat pedig keletkezésük helyszínén kell kezelni – mondta a miniszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Anders Samuelsen dán külügyminiszter a megbeszélésüket követően tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2017. augusztus 29-én. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Világosan látszik, hogy több kérdésben értünk egyet, mint nem

– fogalmazott a magyar diplomácia vezetője, hozzátéve: az eltérő szempontból megközelített kérdések esetében "az azokról szóló vitáink mindig a kölcsönös tisztelet keretén belül maradtak", a kulturáltságnak azon a fokán, amit európai kontextusnak nevezünk.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadja hivatalában Anders Samuelsen dán külügyminisztert 2017. augusztus 29-én. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Szijjártó Péter hangsúlyozta dán partnerének, hogy Magyarország semmilyen módon nem támogatja a kötelező betelepítési kvótát, mert az meghívást jelenthet az érkezők számára, egyben erősíti az embercsempészek üzleti modelljét.

"Miközben az Európai Unió történetének legsúlyosabb terrorfenyegetettségében élünk, abba kellene hagyni egyes tagállamok folyamatos kipécézését" – jelentette ki egy Lengyelországgal kapcsolatos kérdésre válaszolva a miniszter.

Majd hozzátette, "mi a lengyel barátaink mellett állunk, és természetesen, hogy ha a lengyelek ellen valaki EU-szankciót akarna bevezetni, azt megvétózzuk".

Továbbá kiemelte, hogy az Európai Unió egyik legfontosabb vívmánya a schengeni rendszer, ha pedig sikerül megvédeni a közösség külső határait, akkor nem lesz szükség arra, hogy bárki ellenőrzést vezessen be a belső határokon.

Anders Samuelsen dán külügyminiszter pedig arról beszélt, hogy meg kell védeni a schengeni határokat,

olyan megoldásokat kell találni, amelyek megfékezik az illegális migrációt és az embercsempészeket.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadja hivatalában Anders Samuelsen dán külügyminisztert 2017. augusztus 29-én. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Szijjártó Péter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy

Dánia Magyarország fontos gazdasági partnere, tavaly az árucsere meghaladta az egymilliárd eurót, az idei esztendő első öt hónapjában pedig 8 százalékos növekedést mutatott.

150 dán vállalat tízezernél több embert foglalkoztat Magyarországon, ezek közül három cég a kormány stratégiai partnere.

A dán diplomácia vezetője fontosnak nevezte, hogy megmaradjanak a jog és a rend szabályai, ne ássák alá a korábbi egyezményeket, a lakosságnak pedig tegyék átláthatóvá a történéseket. Lényegesnek nevezte azt is, hogy minden tagállam ragaszkodjon az uniós alapelvek betartásához.