Csepreghy: Európának nagyon komoly félnivalója van

Vágólapra másolva!
Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára a HETI TV Pirkadat című műsorában többek között beszélt az uniós támogatási ciklus állásáról.
Vágólapra másolva!

A támogatási ciklus végén, 2020-ban mondhatjuk el, hogy minden pénz beérkezett Magyarországra, persze azt lehet mondani, időarányosan a kormány megelőzte a várakozásokat sok tekintetben - mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára a HETI TV Prirkadat című műsorában. Egyrészt abban, hogy a magyar vállalkozások számára minden pályázatot kiírtunk a környékbeli országokhoz képest már évekkel korábban, mi már idén tavasszal befejeztük ezt a munkát, már a különböző projektek eldöntése, kivitelezése zajlik.

2020-ra a teljes munka befejezése és a pénzek lehívása is megtörténik -

tette hozzá.

Csepreghy szerint tény, Brüsszel szempontjából egy olyan kormány, amelyik a nemzeti érdekeket maximálisan képviseli mindig is egyfajta ellenfélnek tekinthető. "Ezért én arra számítok, hogy a brüsszeli döntések kapcsán, illetve az Európai Bizottság brüsszeli és budapesti relációjában lesznek viták a következő hónapokban." Természetesen ezek a viták a választások után egyszer csak meg fognak oldódni - tette hozzá.

Az államtitkár szerint ha csak a demográfiai adatokat nézzük, akkor

Európának nagyon komoly félnivalója van

attól, hogy a kontinens demográfiai összetétele pár tíz éven belül jelentősen átrendeződhet, ami nem tudja érintetlenül hagyni azt az európai kultúrközeget, amit mi ismerünk. A kérdés úgy vetődik fel, Európát meg akarjuk-e őrizni egy sokszínű, a vallásokat tiszteletben tartó, a kisebbségi jogokat elismerő, az európai értékeket valóban értéknek tekintő közösségként, vagy elindulunk egy olyan folyamatba, ami a migrációt követi szinte mindenhol, a radikalizálódás, az európai értékek semmibevétele irányába.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.