4-es metró-botrány: Gyurcsány Ferenc felelőssége egyértelmű

Gyurcsány Ferenc 2017. május 1. DK
Vágólapra másolva!
Minden idők legnagyobb korrupciós botrányában 166 milliárd forintot loptak el, Budai Gyula szerint a pénz az MSZP-SZDSZ pártkasszájában landolhatott. A volt elszámoltatási kormánybiztos néhány éve vizsgálta a beruházást, most ennek eredményeiről számolt be az ügyészség előtt.
Vágólapra másolva!

Egyértelmű Gyurcsány Ferenc és a szocialista-szabaddemokrata politikusok felelőssége minden idők legnagyobb korrupciós botrányában, az Alstom-ügyben - mondta Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő, miután tanúként meghallgatták a Központi Nyomozó Főügyészségen. A politikus még elszámoltatási kormánybiztosként vizsgálta az ezer sebből vérző beruházást, ennek eredményeiről számolt be a hatóság előtt. Elmondta, hogy

a 4-es metró szerelvényeinek beszerzése során a költségek harmadát, mintegy 166 milliárd forintot egyszerűen elcsalták.

Ez a pénz Budai feltételezése szerint egyértelműen a szerződések megkötése és a beruházás megkezdése idején hatalmon lévő pártok, az MSZP és az SZDSZ kasszájába folyhatott.

A Fidesz politikusa hozzátette, hogy

Gyurcsány Ferenc vegye végre a bátorságot, és szólaljon meg a 4-es metró ügyében.

A 4-es metró Szent Gellért téri megállója Fotó: Mudra László - Origo

Mi történt eddig

Az ügy előzményei, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) a 4-es metró építése során kiemelkedő súlyú szabálytalanságokat és hibákat állapított meg, amelyek becsült pénzügyi összhatása mintegy 166 milliárd forint. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a beruházás szerződéseivel kapcsolatban több bűncselekmény miatt is feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen.