Magyarország nemcsak az ország megvédése miatt tett és tesz a határvédelemért, hanem mert uniós kötelezettség a határvédelem - mondta Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter szerint a kerítés a déli határon Magyarországot és Nyugat-Európát védi, ezért „mi jogosan kérjük a nyugati barátaink szolidaritását”. Szijjártó úgy látja, megtiszteltetés, ha a német választási kampányban Magyarország az egyik legfontosabb kérdés.

Aki a határvédelmet nem sorolja a szolidaritás kérdéskörébe, az nem érti Európa jelenlegi helyzetét, és az a szolidaritás, amely nem hajlandó figyelembe venni a határvédelmet, nem igazi szolidaritás - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Fizikai védelem

A miniszter kifejtette, hogy Magyarország nemcsak az ország megvédése miatt tett és tesz a határvédelemért, hanem mert uniós kötelezettség, a schengeni szabályrendszer előírása a határvédelem. Napi több mint tízezer illegális bevándorlót feltartóztatni csak fizikai védelemmel lehet. A kerítés a védekezés szíve, közepe - jelentette ki.

Szijjártó Péter: A kerítés a védekezés szíve, közepeForrás: MTI/Illyés Tibor

Mint mondta, Görögországnak 1,5 milliárd eurót különítettek el az illegális bevándorlás kezelésére, Olaszország 740 millió, Bulgária pedig 260 millió eurót kap erre uniós forrásokból, vagyis a frontországoknak igenis jár támogatás a szolidaritás alapján. Magyarországnak több mint 800 millió eurós költsége adódott a határvédelmi feladatokból, és jogos elvárás, hogy a szolidaritás alapján az EU ennek egy részét megtérítse - közölte. Szijjártó Péter kijelentette, a biztonságnak és a szolidaritásnak „kéz a kézben kell járnia egymással”, nem létezhet az egyik a másik nélkül.

„Nonszensz” a kötelező betelepítési kvóták rendszere, mert nonszensz a szolidaritásra alapozva arra kérni egy országot, hogy egy a saját biztonságát aláásó jelenséget súlyosbítson a saját területén - magyarázta. A kerítés a déli határon Magyarországot és Nyugat-Európát védi, ezért „mi jogosan kérjük a nyugati barátaink szolidaritását”. Az európai biztonságra hosszú távon káros, hogy európai intézmények még mindig azon „mesterkednek”, hogy miként lehet behozni és szétosztani az illegális bevándorlókat - közölte.

Egy vonatjegy nem írhat felül szabályokat

Egy vonatjegy nem írhat felül egy európai jogszabályt, és nem az a kérdés, hogy valakinek van-e vonatjegye, hanem az, hogy van-e a határ átlépésére jogosító okmánya - mondta a tegnap esti német választási vitaműsorban elhangzottakra utalva. Szijjártó Péter kérdésre azt mondta: „megtiszteltetés”, ha Európa legerősebb országának választási kampányában a két legesélyesebb jelölt vitáján a legfontosabb kérdés Magyarország. Végre Németországban is észrevették azokat az erőfeszítéseket, amelyeket Magyarország tett és tesz, hogy megfeleljen az európai kötelezettségeinek, hogy megvédje az országot és Európát - fogalmazott.

„Végre Németországban is észrevették azokat az erőfeszítéseket, amelyeket Magyarország tett és tesz, hogy megfeleljen az európai kötelezettségeinek”Forrás: MTI/Illyés Tibor

Hozzátette: a jövőben is előjön majd Magyarország a vitákban, mert megfelel a kötelezettségeinek. A külügyminiszter felidézte: 2015-ben, a válság csúcspontján Orbán Viktor miniszterelnök utasította a minisztereket, hogy a schengeni jogszabályokat minden körülmények között be kell tartani, és a schengeni szabályoknak megfelelően Magyarországot senki nem hagyhatja el nyugati irányba érvényes úti okmányok nélkül.

Világos volt, hogy ez alól egy kivétel van: ha a német vagy az osztrák kancellár ezzel ellentétes álláspontra helyezkedik, és hogy ez miért történt, az az ő belügyük - mutatott rá. Magyarország továbbá az európai jogszabályokban és a nemzetközi előírásokban foglaltaknak megfelelően mindig biztosított ellátást az illegális bevándorlóknak,  de csak ha ők a számukra jogszabályilag kijelölt állomásokra mentek - mondta.