A Fidesz a végletekig kiáll a marosvásárhelyi katolikus gimnázium működtetése mellett, ezért felszólította a román kormányt és az azt alkotó pártokat, hogy haladéktalanul tegyék lehetővé az iskola működését, és vessenek véget az erdélyi magyarság elleni támadásoknak - közölte Hídvéghi Balázs, a kormánypárt kommunikációs igazgatója.

Hídvéghi Balázs közleményében az áll hogy a Fidesz egyetért mindazon egyházi, szülői és tanulói törekvésekkel, amelyek az iskolában zajló oktatási munka folytatására irányulnak.

A marosvásárhelyi katolikus iskola hiánypótló, régen várt intézménye a marosvásárhelyi magyar közösségnek.

Elfogadhatatlan, hogy tanárok és diákok, akik mindössze tanítani és tanulni akarnak, kétségek és félelmek közt várják a tanévet, hogy szülők százai számára tiltakozások, sajtótájékoztatók, kihallgatások jelentsék az iskolakezdést - közölte Hídvégi Balázs.

A múlt héten bizonyossá vált, hogy a román állami hatóságok a marosvásárhelyi katolikus gimnázium megszüntetését készítik elő.

Erről Liviu Pop tanügyminiszter tájékoztatta Miguel Maury Buendía pápai nunciust.

Jakubinyi György érsek szerdára tüntetésre szólította fel híveit és "minden jó akaratú embert", aki kiáll az intézmény működtetése mellett.