Amennyiben az EB tovább erőlteti a kötelező betelepítési kvótát, akkor mi minden ilyen döntés ellen harcolni fogunk, az igazi csata most kezdődik el - mondta Szijjártó Péter. A külügyminiszter szerint nem kell befogadnunk senkit, mert nem erről szólt a bíróság ítélete.

A kormány álláspontja szerint a bíróságon született döntés felháborító és felelőtlen - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kvótadöntésre reagálva. Egész Európa jövőjét veszélyezteti ez a döntés, és ellentétes az európai és a magyar nemzet érdekeivel- tette hozzá. Ez egy politikai döntés - mondta Szijjártó, aki szerint a politika megerőszakolta a jogot és az európai jogot. A döntés nyíltan legitimálja az EB hatalmát az európai nemzetek fellett - mondta a miniszter.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A magyar kormány továbbra is mindent megtesz, hogy megvédje a magyar emberek biztonságát - mondta Szijjártó. A kvótadöntés egyébként is sikertelen válasz az illegális bevándorlásra - tette hozzá. Eddig az EB által előirányzott számok 25 százalékát sikerült teljesíteni, és szeptember 26-án lejár a befogadási határidő. Amennyiben az EB tovább erőlteti a kötelező betelepítési kvótát, akkor mi minden ilyen döntés ellen harcolni fogunk, az igazi csata most kezdődik el - mondta a miniszter.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy az EB nem támogatja a határvédelem ügyét,  hanem csak a befogadást támogatja. A politikus szerint jól látszik, hogy az EB elnökének a levele azt mutatja, hogy nem érdekeltek a védelemben.

Trócsányi: Az Európai Bizottság hatalmát növelte a döntés

Trócsányi László szerint egy elhibázott politikai döntést legitimált a bíróság a mostani döntésével. Szeptember 26-án egyébként is hatályát veszti az áthelyezési mechanizmus – tette hozzá. Az igazságügyi miniszter szerint sajnálattal tapasztalta, hogy az ésszerű megfontolásokkal szemben döntött a bíróság. Trócsányi elmondta, a kormány továbbra is ragaszkodik a korábbi jogi érveihez. A bíróság a bizottság erejét növelte, és az Európai Parlament és az Európai Tanács erejét csökkentette – mondta a miniszter.

A közösségi jog is módosult

Kiemelte, hogy az Európai Tanács korábban önkéntes kvótát határozott meg, míg a belügyi bizottság ezzel szembe ment. Mindez által az Európai Bizottság áterőltetheti a véleményét az Európai Tanáccsal szemben – tette hozzá. A bíróság szemet hunyt afelett is, hogy az EP-nek véleményeznie kellett volna a belügyi bizottság döntését. A szolidaritásról azt mondta, hogy az EU szerződései nem tartalmaznak ilyet, így pedig nagyon tág ennek az értelmezési kerete. A közösség jogát is módosította a bíróság, amihez pedig a nemzeti parlamenteket is be kellett volna vonni - mondta Trócsányi. Mindezeket a lépéseket pedig az átmenetiség elvével írták felül - tette hozzá.

A bizottság kötelezettségszegési eljárást indított hazánk ellen, mivel nem fogadtunk be senkit. Ezután újabb jogi vitát indítunk, új szempontokat hozunk be - jelentette be a miniszter. Trócsányi szerint az igazi csata most kezdődik el.  A legnagyobb veszély az állandó mechanizmus kialakítása, amit Magyarország elfogadhatatlannak tart - tette hozzá. A migrációs válság kezeléséhez más eszközökre van szükség és nem a kötelező kvótákra.

Nem fogadunk be senkit

Szijjártó Péter kérdésre válaszolva azt közölte, az Európába illegálisan megérkezőkről és a többiekről is szól a kvóta, de semmilyen körülmények között nem vagyunk hajlandók befogadni őket. A kötelező befogadási kvótát nem Magyarország, Szlovákia és Lengyelország ölte meg - tette hozzá. Meghívásként lehet értelmezni a betelepítési kvótát. „Meggyőződésem, hogy számíthatunk a V4-ek támogatására ebben az ügyben, tovább fogunk harcolni.” A szolidaritás fenn fog maradni - tette hozzá.

Trócsányi László kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a mostani kvótaper arról szólt, hogy érvényes-e a belügyminiszterek határozata, ami a kötelező kvótáról szólt. Most azt mondta ki a bíróság, hogy érvényes volt a döntés - tette hozzá. A bíróságnak a formai eljárását is kifogásoljuk, de ezt el kell mondani az ügymenetről.” Trócsányi nem tudja, hogy a kötelezettségszegési eljárás ügyében az EB-bírósághoz fordul-e. Új jogi érveink is vannak, és azokat majd az esetleges perben fogjuk bemutatni.