Százmilliárdos kárt okozott 2002 és 2010 között a "szocialista korrupciós gépezet" Magyarországnak - mondta Budai Gyula a Fidesz országgyűlési képviselője. A korrupciós ügyekben az a közös pont, hogy Gyurcsány Ferenc volt akkor a miniszterelnök, akinek a felelőssége egyértelmű - jelentette ki. A politikus annak kapcsán nyilatkozott, hogy a Szegedi Ítélőtáblán megkezdődött Hagyó Miklós, Budapest egykori szocialista főpolgármester-helyettese és társai elleni per másodfokú tárgyalása.

Budai Gyula felidézte: a Kecskeméti Törvényszék első fokon hivatali visszaélés és hűtlen kezelés bűntette miatt - négy évre felfüggesztve - két év börtönre ítélte Hagyó Miklóst, és 39 millió forint kártérítési kötelezettséget állapított meg. A képviselő hozzátette, mind az ügyész, mind a védő fellebbezett az ítélet ellen, másodfokon várhatóan egy hét múlva hoznak döntést. 

Hagyó Miklós ügye másodfokon folytatódikFotó: Marton Szilvia - Origo

Budai Gyula közölte: Hagyó Miklós és bűnszervezete 2008 augusztusáig mintegy egymilliárd forint vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak. Hagyó és társai "szétlopták" Budapestet és visszaéltek hatalmukkal - fogalmazott. "Az ügy egyértelműen megmutatja a szocialisták 2002 és 2010 közti korrupciós ügyeit" - mondta.

Simon Gábortól Czeglédyig

A fideszes országgyűlési képviselő szerint a Hagyó-per csak egy láncszeme a szocialisták korrupciós botrányainak, amelyekbe beletartozik Simon Gábor korábbi alelnök titkos osztrák bankszámláinak ügye, a 4-es metró ügye, amelyben az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF szerint a metrópénzek harmadát ellopta az akkori városvezetés, valamint a Czeglédy-ügy.

Simon Gábor volt szocialista országgyűlési képviselő, államtitkár, az MSZP egykori elnökhelyettese, választmányi elnöke az ellene és társa ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult büntetőperForrás: MTI/Máthé Zoltán

Közölte, Czeglédy Csaba hárommilliárd forintnyi áfát csalt el, és Botka Lászlóhoz is köthető, az ő jogi képviseletét is ellátta Gyurcsány Ferencé mellett. Budai Gyula azt mondta, az okozott kár ezekben az ügyekben százmilliárdos nagyságrendű, így érthetetlen, hogy az MSZP és a DK "miért hallgat, miért falaznak Gyurcsánynak, akinek tudnia kellett ezekről az ügyekről".