Szijjártó Péter találkozott a holland külügyminiszterrel

Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter és Bert Koenders röviden beszélt egymással az EU külügyminiszterek informális találkozóján. A magyar külügyminiszter szerint az előző holland nagykövet, az azóta már távozott Gajus Scheltema botrányos interjúja keltette ügyet szeptember végére le lehet zárni.
Vágólapra másolva!

A két külügyminiszter, úgy tudjuk, egyetértett abban, hogy a feszültség élezése egyiküknek sem érdeke. Szijjártó Péter azt mondta, hogy szeptember 29-én Tallinnban a két miniszterelnöknek lesz rá lehetősége, hogy váltson néhány szót egymással, ami után remélhetőleg ezt a kérdést le tudják zárni.

Szijjártó Péter és Bert Koenders holland külügyminiszter az EU külügyminisztereinek informális találkozóján. Forrás: Mfa/Zsolt Burger

A diplomáciai feszültséget az váltotta ki, hogy Gajus Scheltema, a posztjáról távozó budapesti holland nagykövet egy 168 órának adott interjúban azt mondta, hogy a szélsőséges iszlamisták ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felháborítónak nevezte és a lehető leghatározottabban visszautasította a nagykövet nyilatkozatát, majd Magyarország hazarendelte a hollandiai nagykövetet. Bert Koenders holland külügyminiszter szóban és közleményben is elhatárolódott a nagykövet kijelentésétől.