Szijjártó Péter berendelte a Külgazdasági és Külügyminisztériumba (KKM) Ukrajna Budapestre akkreditált nagykövetét hétfőre, mert személyesen is tájékoztatni kívánja, hogy "szégyennek és gyalázatnak" tartja az ukrán oktatási törvény módosítását - tájékoztatta Menczer Tamás, a tárca szóvivője az MTI-t.

A külgazdasági és külügyminiszter utasításba adta, hogy a magyar diplomácia semmilyen nemzetközi szervezetben nem támogathat egyetlen ukrán kezdeményezést sem, és Magyarország nem támogat semmilyen, Ukrajna számára fontos döntést. Ezen kívül az ENSZ, az EBESZ és az Európai Unió minden fórumán felveti Magyarország az ukrán törvénymódosítás ügyét, és meggátolja az Ukrajna számára fontos ügyek magvalósítását - tette hozzá a szóvivő.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterForrás: MTI/Illyés Tibor

A szóvivő hangsúlyozta: az intézkedések fő oka az oktatási törvény módosítása, amely ellehetetleníti a nemzetiségek anyanyelvű oktatását. Ugyanakkor ok az is, hogy a közelmúltban Tallinnban az Európai Unió és a keleti partnerség külügyminisztereinek találkozóján Szijjártó Péter felvetésére az ukrán külügyminiszter elfogadhatatlan választ adott - mondta Menczer Tamás.

Az új ukrán törvény a nemzetiségi kisebbségekhez tartozók számára

csak óvodai és elemi iskolai szinten (az 1-4. osztályokban) szavatolja az anyanyelven történő tanulás jogát, és csak az önkormányzati fenntartású oktatási intézményekben,

az ukrán nyelv mellett és csupán egyes osztályokban. A nemzetiségi kisebbségek tagjai így elvesztik a jogukat az anyanyelvű oktatáshoz a jelzetteknél magasabb szinteken, és megszűnik a nemzetiségi nyelvű oktatási intézmények működése.