Orbán Viktor: Sürgős választ kell adni a népességfogyásra

2017.09.11. 10:39

Sürgős választ kell adni az európai népesedési problémára, de a népességfogyást nem migrációval, hanem a családpolitika erősítésével kell megoldani - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális bizottsága négynapos budapesti ülésének nyitónapján.

A tömeges migrációval kapcsolatban Magyarország álláspontja az, hogy a bajt ott kell megfékezni, ahol keletkezett,„nem a bajt kell a nyakunkba venni, azzal csak tetéznénk azt”. Európának mindene megvan ahhoz, hogy célzott egészségügyi programokat indítson az arra leginkább rászoruló térségekben - mondta Orbán Viktor miniszterelnök. 

Orbán Viktor: Nem bevándorlással kell megfékezni a népességcsökkenéstForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A kormányfő ismertette a résztvevőkkel a Magyarországon jelenleg futó munkahelyvédelmi, demográfiai és népegészségügyi akciótervet. Előbbi célja a munkanélküliség felszámolása, a másodikkal a biológiai reprodukciót akarja elérni a kormány, a népegészségügyi akcióterv keretében pedig küzdelem folyik a dohányzás és az egészségtelen élelmiszerek ellen, továbbá része a közétkeztetés reformja - mondta.

Orbán Viktor a WHO-ról szólva úgy fogalmazott: Magyarország a WHO mellett áll, „számíthatnak ránk, és mi is szeretnénk számítani a jövőben önökre”.