Kósa Lajos miniszterként 3400 milliárd forint fejlesztést koordinál

Kósa Lajos interjú
Vágólapra másolva!
Az Európai Bíróság döntését is értékelte a Figyelőnek adott interjújában Kósa Lajos. A Fidesz frakcióvezetője, aki hamarosan tárca nélküli miniszterként folytatja munkáját, új feladatairól és a közelgő választásokról is beszélt.
Vágólapra másolva!

Új frakcióvezetője lesz a Fidesznek október elsejétől. Kósa Lajos helyére Gulyás Gergelyt javasolta Orbán Viktor, amit a kihelyezett frakcióülésen el is fogadtak. A váltásra azért volt szükség, mert a miniszterelnök Kósa Lajost kérte fel a Modern Városok Programért felelős tárca nélküli miniszteri posztra.

Kósa Lajos tárca nélküli miniszterként a kormány önálló tagja lesz Fotó: Hirling Bálint - Origo

A leendő miniszter a Figyelőnek azt mondta,

3400 milliárd forintnyi korszerűsítés irányítása és koordinációja lesz a feladata.

Kósa szerint az új feladatkörében egy olyan programot kell felügyelnie, ami korábban 3-4 minisztérium alá is tartozott: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Miniszterelnökség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma mellett a Nemzetgazdasági Minisztérium felügyelte a városfejlesztési projektet. Kósa Lajos elmondta, hogy tárca nélküli miniszterként a kormánynak önálló tagja lesz, státusza a paksi beruházásért felelős tárca nélküli miniszter, Süli Jánoséhoz hasonló.

A fideszes politikus a kvótadöntésről is beszélt a Figyelőnek. Úgy fogalmazott,

A frakcióvezető szerint a bizottság „fittyet hányt” a jogalkotási szabályok egy részére, azt viszont elismerték, hogy az Európai Bizottság megsértette az eljárásjogot, efölött viszont szemet hunytak. Szerinte az Európai Bíróság döntése „valójában nem jelent semmit, mert az Európai Bíróság határozatának nincs elvégezhető része”.