Nőtt a házasságkötések, csökkent a válások száma

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hét évben, 2010-hez képest, 40 százalékkal nőtt a házasságkötések száma, míg a válásoké 20 százalékkal csökkent - mondta Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a Három királyfi, három királylány mozgalom családi napján, Budafok-Tétényben.
Vágólapra másolva!

Soltész különösösen nagy eredménynek nevezte, hogy negyedével,

a 2010-es 40 500-hoz képest 30 500-ra csökkent az egy évben végrehajtott abortuszok száma, vagyis ennyivel több gyerek születhetett meg.

Ugyanakkor az anyagi támogatáson túl szükség van az egyházak és a civil szervezetek támogatására is a gyermekvállalás ösztönzése érdekében; ez utóbbira szolgáltat jó példát a mozgalom - tette hozzá az államtitkár, aki szerint Európa egésze számára az egyik legnagyobb kihívás a demográfiai kérdés. Eközben a kontinens egyes országai, annak vezetői és pártok, köztük a magyar baloldal is, csak a migrációban látja a kérdés megoldását. A magyar kormány ezzel ellentétben azt vallja: l

ehet olyan változásokat elindítani, amelyek megváltoztatják a gyermekvállalás kérdésében az egész társadalom szemléletét.

Példaként említette a családi adókedvezmények nagy mértékű emelését, a devizahiteles családok kimentését, a gyed extra bevezetését és az otthonteremtési programot.

Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a rendezvényen a gyermekvállalás szempontjából nagyon fontosnak nevezte az állam és az önkormányzatok mellett a civil szervezetek támogatását. A politika nyelvén "családbarát fordulatnak" nevezhető az, hogy civil szervezetek "újra divatba hozzák" a gyerekvállalást - mondta.