Magyarország rendkívüli mértékben szolidáris Németországgal, hiszen a magyar emberek adóforintjaiból védjük a határainkat, így védjük Németországot is az illegális bevándorlással szemben - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton az MTI-nek Angela Merkel német kancellár szombati lapinterjúkban megjelent nyilatkozatára.

Magyarország több mint 800 millió eurót költött a határvédelemre és ehhez semmilyen segítséget nem kapott - hangsúlyozta Szijjártó Péter.
A miniszter örömét fejezte ki, hogy a két éve folyamatosan hangoztatott magyar álláspontot egyre többen támogatják Európában. "A magyar kormány kezdettől azt mondja, hogy nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget kell odavinni, ahol a baj van" - fogalmazott.

Szijjártó PéterForrás: MTI/Illyés Tibor


Szijjártó Péter leszögezte: Németország legfontosabb gazdasági partnerünk. "A német cégek nagy szeletet hasítanak ki maguknak a Magyarországra érkező uniós forrásokból, de mi ezt nem sajnáljuk tőlük, hiszen magyar embereket alkalmaznak, ez a helyzet tehát mindenkinek jó" - jegyezte meg a miniszter.

Angela Merkel német kancellár szombati lapinterjúkban a menekültek tagországok közötti elosztásával kapcsolatban azt mondta: nem marad következmények nélkül az európai uniós tagállamok közötti szolidaritás megtagadása.Ezzel a tagállamoknak juttatott közösségi támogatásokra utalt. Arra a kérdésre, hogy miként akarja rábírni Orbán Viktort és a többi államfőt - akik elzárkóznak attól, hogy a menekülteket szolidárisan elosszák a tagállamok között -, hogy gondolják át az álláspontjukat, a német kancellár így válaszolt: nem szabad elfelejteni, hogy "az EU-s partnerek nagy többsége" hajlandó befogadni menekülteket és a menekültpolitika számos kérdésében "teljes az egyetértés és közösen konkrét haladást érünk el". Így van ez a külső határok védelmének ügyétől egészen a menekülésre késztető okok megszüntetéséért folytatott küzdelemig, és "csak néhány ország utasítja el továbbra is kerek perec a menekültek befogadását".Azonban az EU-ban "szolidaritásra van szükségünk", és a szolidaritást megtagadó tagországoknak "számolniuk kell azzal, hogy ez nem marad következmények nélkül, a jövőbeni pénzügyi támogatásokról folytatandó tárgyalásokra tekintettel sem" - mondta Angela Merkel.