Ezt a kilenc embert keresi a rendőrség, mert megerőszakoltak valakit. Mindről fotó is van. Az áldozatok között van, aki még 12 éves sem volt. Makai Gábor klinikai szakpszichológus szerint az elkövetők személyiségzavarban szenvednek. 

Négy oldalon keresztül sorolja a Police.hu azokat az embereket, akiket szexuális erőszak miatt köröznek. Sok közöttük a külföldi, van köztük afgán, görög és kameruni is. 

A legidősebb egy görög férfi a listán, ő 63 éves, a legfiatalabb egy magyar fiú, aki csak 16 éves. Ő egy 12 éven aluli gyereket erőszakolt meg.

Szexuális erőszak miatt körözik őketForrás: police.hu

Makai Gábor klinikai szakpszichológus szerint a szexuális erőszakot soha nem lehet a nőre fogni, hogy ő provokálta ki magának, például az öltözködésével. Az esetek nagy részében a férfinál személyiségzavar állapítható meg, nem tudja kontrollálni az indulatait, ezért ösztönlénnyé válik. Meglátja a nőt, megtetszik neki, és elveszi. 

Az áldozatnak ez egy trauma, szélsőséges stressz, amivel ezelőtt még nem találkozott, nem tud vele mit kezdeni" - mondja Makai Gábor. Megpróbál védekezni, hárítani tagadással és elfojtással, ezzel igyekszik kiszorítani a tudatából a történteket. Ez csak rövid ideig működhet, tartós megoldást a pszichoterápia jelenthet Makai szerint, ez segít, hogy ne a jelenben éljen át negatív élményeket, ne lebegjen mindig a feje fölött az erőszak, hanem feldolgozza.

Általában akit megerőszakolnak, utána kevésbé tud megbízni a férfiakban, de ha feldolgozta az esetet, képes lehet teljes életet élni.  Mindenkinél változó, hogy mennyi időbe telik, mire tovább tud lépni, de minden esetben nagyon fontos a család támogató szerepe - mondja. 

Ráadásul a szexuális erőszakok jelentős része soha nem derül ki.