A terrorizmus áldozatainak jogvédelméről tartanak egyeztetést a visegrádi és a Benelux-országok igazságügyi miniszterei Budapesten- jelentette be Trócsányi László igazságügyi miniszter.

Ülést tartanak az országok igazságügyi miniszterei, ahol az Európát érintő legnagyobb problémák kerülnek terítékre. Többek közt jelen lesz Hollandia, Belgium és Luxemburg is.
Az áldozatvédelem nyilvánvalóan új kihívások előtt áll, hiszen a hagyományos bűnelkövetők mellett megjelenik a terrorista, és emiatt pillanatok alatt áldozatok sokaságáról kell beszélnünk - mondta Trócsányi László.

A terrortámadásokkal kapcsolatban nagyobb tapasztalata van már Belgiumnak és Hollandiának, mint a visegrádi országoknak, de előre fel kell készülni a legrosszabbra is. A tárcavezető elmondta, hogy mind a V4-ek, mind a Benelux országok erős regionális együttműködést alakítottak ki. Mivel vannak köztük olyanok, akik sokrétű tapasztalattal rendelkeznek, fontos, hogy az EU keretein belül egyes régiók együttműködjenek és összefogjanak- fejtette ki a miniszter.

Forrás: MTI/Vajda János

A Benelux államok és a visegrádi országok az áldozatok oldalán állnak. Az áldozatok védelmét kell megerősíteni, olyan tisztességes eljárásokban, amelyek lehetővé teszik az ügyek gyors befejezését- mondta az igazságügyi miniszter.

Az igazságügyi miniszterek az európai ügyészségről és az uniós ügyészségi együttműködési szervezetről, az Eurojust kapcsolatáról egyeztettek. De szó lesz a terrorizmus, a pénzmosás és a kiberbűnözés problémájáról is.

„Megállapítottuk, hogy az igazságszolgáltatás függetlensége alapvető követelmény valamennyi országban” - hangsúlyozta Trócsányi László, aki elmondta: a megbeszélésen lehetőség nyílt arra, hogy Magyarország és Lengyelország is kifejtse álláspontját.