Devizakötvény-cserét kezdeményez az ÁKK

2017.09.26. 10:42

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK Zrt.) az adósságszerkezet javítása érdekében rövid hátralévő futamidejű, magas kamatozású dollárkötvényeket vásárol vissza, amelyeket alacsonyabb kamatozású és hosszabb futamidejű euró kötvénnyel tervez helyettesíteni. A devizakötvény-csere jelentős kamatmegtakarítást eredményez.

Az elmúlt években sokat javult Magyarország nemzetközi megítélése, ezt a nemzetközi szervezetek elemzései és a hitelminősítők felminősítései is mutatják. A piaci befektetők elismerő véleményét a hozamszintek történelmi mélypontra csökkenése és a CDS-felár száz bázispont alá mérséklődése is mutatja.

A pozitív piaci várakozások nagyobb mozgásteret engednek Magyarország számára, ezért az ÁKK Zrt. – a megalakulása óta első alkalommal – devizakötvény-csere tranzakció végrehajtása mellett döntött. Az ügylet pozitív hatása lesz, hogy csökken a következő évek kamatkiadása és a devizaadósság átlagos hátralévő futamideje emelkedik, ami a finanszírozás biztonságát javítja.

A dollárkötvények elcserélése eurókötvényekkel jelentős kamatmegtakarítással jár.Forrás: MTI/Kollányi Péter

Az adósságkezelő a teljes tranzakció lebonyolítására a BNP Paribas, Citi, Deutsche Bank, ING bankoknak adott mandátumot a Magyar Állam nevében. Az állam ezen a héten rövid hátralévő futamidejű, magas kamatozású dollárkötvényeket vásárol vissza, majd a piaci helyzet függvényében alacsonyabb kamatozású és hosszabb futamidejű eurókötvényt kínál eladásra. Az ügyletet követően az államadósság mértéke és annak devizarészaránya nem változik.

A befektetőknek hét napig lesz lehetőségük a dollárkötvényeik eladására és a piaci helyzettől függően ezt követheti egy új eurókötvény kibocsátása.