Svédország és Magyarország hadiipari együttműködésről tárgyalt

2017.09.26. 14:11

Magyarország és Svédország hadiipari együttműködésének erősítéséről egyeztettek kedden Budapesten.

Peter Hultqvist svéd védelmi miniszter és Simicskó István honvédelmi miniszter kedden folytatott megbeszélést a Honvédelmi Minisztériumban. Közös sajtótájékoztatójukon Simicskó István kiemelte: svéd kollégáját tájékoztatta, hogy milyen elemekből áll a Zrínyi 2026 elnevezésű honvédelmi és hadiipari fejlesztési program, s megvitatták, hogy a Magyar Honvédség modernizációjában milyen módon vehetne részt a magyar mellett a svéd hadiipar is. Emellett a Gripen-flotta helyzetéről és jövőjéről is tárgyaltak.

Budapest, 2017. szeptember 26. Simicskó István honvédelmi miniszter (b) katonai tiszteletadással fogadja Peter Hultqvist svéd védelmi miniszter a Honvédelmi Minisztérium előtt 2017. szeptember 26-án.Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A svéd miniszter büszkeségét fejezte ki, hogy Magyarország volt az első olyan ország, amellyel a Gripen-vadászgépek beszerzését illetően megállapodást kötöttek. Most is megállapodtak abban, hogy a Gripen-fegyverrendszerek tekintetében is elmélyítsék a két ország közötti együttműködést.