Hajléktalanokat vertek össze debreceni fiatalok

2017.09.27. 17:27

A Debreceni Törvényszék ítéletet hozott annak a három fiatlnak az ügyében, akik 2015.
decemberében hajléktalanokat vertek össze Debrecenben.

A három fiatalt 2015. december 7-én este Debrecenben, az Erzsébet utcán megszólított egy számukra ismeretlen, 18 év körüli fiú. Azt mondta nekik, hogy a Füredi útra megy, a vádlottak pedig vele tartottak. Este fél tízkor egy áruház raktárához értek, ahol öt hajléktalant találtak. 

A 18 év körüli fiú a hozzá csatlakozottakkal odament a hajléktalanokhoz, akik közül ketten aludtak, hárman pedig ébren voltak. A vádlottak beszélgetni kezdtek a hajléktalanokkal, miközben a holmijaikat nézegették. Az egyik hajléktalan férfi rájuk szólt, hogy ne vigyenek el semmit. A fiatalok odébbálltak, és a közelben várakoztak. Később a hajléktalanok közül ketten egy közeli boltba ment el vásárolni.

A 18 év körüli fiú ekkor magához vett a közeli konténerből hat borosüveget. Megkérdezte a fiatalabb tásait, hogy vele tartanak-e, hogy "hajléktalanokat boxoljanak". A három fiatalkorú követte őt. Egyikük egy-egy botot vett a kezébe és a raktár kivilágítatlan területére érve többször megütötték az egyik alvó hajléktalan fejét.

Azután a helyszínen talált boros-és befőttes üvegekkel is ütni kezdték a férfit. 

 Az elsőrendű vádlott többször is mellkason rúgta a hajléktalan férfit, aki erre felébredt, de rövid időn belül eszméletét vesztette. A másodirendű-,és a harmadrendű vádlott ekkor a másik alvó férfihez lépett, felső testét

bottal ütötték, míg a harmadrendű vádlott fejberúgta többször is.

Ekkor az elsőrendű vádlott és ismeretlen társa is csatlakoztak hozzájuk és többször fejberúgták, ököllel ütötték és mellkason rúgták a földön fekvő hajléktalant, aki szintén elveszítette az eszméletét. 

A harmadik hajléktalan egy telefonfülékhez indut, hogy segítséget kérjen, de a vádlottak utána futottak. Amikor utolérték, körbevették és cigarettát kértek tőle. A férfi elővette a nála lévő dohányzacskót, amit a 18 év körüli fiú elvett tőle, majd oldalba rúgta a hajléktalan férfit.

Az a földre esett a négy támadó pedig ütni és rúgni kezdte. 

Ezután átkutatták a férfi zsebeit, és elvették a karóráját, majd elmenekültek a helyszínről. 

A bíróságnak az ítélet  kiszabásakor a fiatalkorúakra, illetve kettejük gyermekkorú, speciális szabályokat figyelembevéve kellett döntenie. Mivel ritka, hogy gyerekkek ilyen súlyos doglot tegyenek, csak bizonyos súlyos, a társadalomra kiemeleten veszélyes bűncselekmények elkövetésekor vonhatóak felelősségre.

A bíróság az elsőrendű fiatalkorú vádlottat bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés, csoportosan, társtettesként elkövetett rablás  miatt. Büntetésül 3 év fiatakorúak börtönbüntetésére ítélte, továbbá 3 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.  A bíróság a Debreceni Járásbíróság egy korábbi ítéletében lopás vétsége miatt rá kiszabott próbára bocsátást is megszüntette.

A másodrendű vádlott még gyermekkorú.


Őt társtettesként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés és csoportos rablásért ítélték két év, négy hónap javítóintézeti nevelésre. A harmadrendű vádlott szintén gyerek még, őt csoportosan, társtettesként elkövetett rablás miatt találták bűnösnek.  1 év 4 hónap javítóintézeti nevelését rendelte el a bíróság. 

A 18 év körüli fiút azóta sem találták meg. 

A Debreceni Törvényszék ítélete nem jogerős, az ügyész és az elsőrendű vádlott, valamin annak ügyvédje három nap gondolkodási időt tartott fenn. A másodrendű vádlott és védője viszont tudomásul vette a döntést, a harmadrendű vádlott, valamint ügyvédje felmentésért fellebbezett.