Ellenzéki káosz: üzengetnek egymásnak a baloldali politikusok

Botka László Szeged polgármestere miniszterelnök-jelölt  polgármester politikus MSZP
Budapest, 2017. május 1. Botka László, Szeged polgármestere, az MSZP miniszterelnök-jelöltje beszédet mond pártja majálisán a Városligetben 2017. május 1-jén. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Botka László pozíciója alaposan megingott a napokban kiújuló baloldali belvillongásokban, ezért mindent megtesz azért, hogy helyreállítsa megtépázott renoméját. Tegnap Hajdu László DK-s polgármesterrel tárgyalt a XV. kerületben, és a látogatásról készült képet mindkét politikus kitette a közösségi oldalára. Botka erőt fitogtatott, és keményen üzent Gyurcsány Ferenc bukott kormányfőnek. Egész biztos, hogy a DK elnökének is lesz ehhez egy-két szava.
Vágólapra másolva!

Meglehetősen érdekesen alakulnak a dolgok a baloldali pozícióharcban, vélhetően már a résztvevők sem tudják, hogy pontosan ki hol áll.

Az mindenesetre biztos, hogy komoly erők mozdultak meg Botka László, az MSZP jelenlegi miniszterelnök-jelöltje ellen, amit a politikus nem hagyott szó nélkül.

A tegnapi nap során a XV. kerületbe látogatott, ahol a Gyurcsány-párti polgármesterrel találkozott.

Botka László a gyurcsányista Hajdu Lászlóval próbált erősíteni pozícióján. Forrás: MTI/Mohai Balázs

Botka és Hajdu úgy körbeudvarolta egymást, hogy aki olvasta, az biztosan elpirult

A tárgyalás annyira jól sikerült, hogy mindkét politikus kötelességének érezte, hogy fényképpel illusztrálja az alkalmat közösségi oldalán. A MSZP-s politikus „az egyik legsikeresebb, legbecsületesebb baloldali budapesti polgármesternek” nevezte Hajdu Lászlót a bejegyzésében. A DK-s városvezető sem akart lemaradni a hízelgési versenyben és „Szeged város sikeres polgármesterének” titulálta tárgyalópartnerét.

A finom kedveskedéseknek pedig meglett a foganatja, mindketten egyetértettek a Botka által felvetett teljes ellenzéki összefogással.

Hajdu: vegyék komolyan Botka javaslatát, és fontolják meg az ajánlatát

A történet előzménye, hogy hétfőn Botka László „nagyvonalú” ajánlatot tett az ellenzéki pártoknak a választási együttműködésre, amit a Demokratikus Koalíció utasított el elsőként. A párt azért kifogásolta a javaslatot, mert elnökük, Gyurcsány Ferenc nem szerepelhet a közös listán. Ezért is meglepő, amit Hajdu László a kézfogó kép alá írt:

A budapesti polgármester ezzel homlokegyenest szembement pártjának és Gyurcsány Ferencnek az álláspontjával. Az pedig közismert, hogy a volt kormányfő nem szokta jól tolerálni pártján belül az ellenvéleményeket.

Mindenképpen érdekes, hogy a XV. kerület régóta az MSZP és a DK ütközőzónája, a pártok között erős a verseny, hogy kinek a politikusa indulhat a baloldal számára nyerhető körzetben 2018-ban. A szocialisták korábban azt ajánlották, hogy Gyurcsány Ferenc induljon egyéniben, amit a bukott kormányfő nem zárt ki, de erről csak akkor hajlandó tárgyalni, ha rajta lehet a listán. A Botka-Hajdu találkozó és ennek dokumentációja emiatt akár más megvilágításba is kerülhet.