Fidesz: Felháborító a Hagyó-ítélet

2017.09.29. 13:53

Túl enyhének nevezte a Hagyó-ügyben született ítéletet Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője. A politikus szerint az ítélettől függetlenül egymást érik a különböző korrupciós botrányok a szocialista térfélen. Hagyó Miklós ítéletét a Szegedi Ítélőtábla jogerősen másfél év, három évre felfüggesztett börtönre enyhítette.

Felháborítónak tartja a fideszes Budai Gyula a Hagyó-ügyben született pénteki bírósági döntést. A Szegedi Ítélőtábla jogerősen másfél év, három évre felfüggesztett börtönre enyhítette a Hagyó Miklósra, Budapest egykori szocialista főpolgármester-helyettesére első fokon kiszabott büntetést. Budai Gyula úgy fogalmazott: Hagyó Miklós és társai szétlopták Budapestet és a BKV-t.

Budai: Túl enyhe

A kormánypárti országgyűlési képviselő túl enyhének tartja az ügyben született ítéletet. Kifogásolta, hogy a terhelő körülmények ellenére sok év után a másodfokú bíróság jogerősen 1 év 6 hónap felfüggesztett börtönre ítélte Hagyó Miklóst. A táblabíróság hivatali visszaélés és - felbujtóként elkövetett - hűtlen kezelés bűntettében mondta ki bűnösnek a volt főpolgármester-helyettest.

Budai Gyula szerint túl enyhe a Hagyó Miklós elleni ítéletForrás: MTI/Rosta Tibor

Szocialista korrupciós botrányok

Budai Gyula szerint az ítélettől függetlenül "egymást érik a különböző korrupciós botrányok a szocialista térfélen". Megemlítette Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő és társai ügyét, akik a gyanú szerint több mint hárommilliárd forintos áfacsalást követtek el. Arról a Czeglédy Csabáról van szó, aki Botka László és Gyurcsány Ferenc ügyvédje volt, aki egy osztrák széfben egy kilogramm aranyat "dugdosott", és aki egy csaknem 60 millió forintos luxusautóval "furikázott", miközben több száz diákot megkárosított - fogalmazott a fideszes politikus.

Beszélt a 4-es metró beruházásának ügyéről is, amelyben - mondta - mintegy "166 milliárd forintot a szocialisták elloptak, elcsaltak", amiért 59 milliárd forintot vissza kell fizetni az Európai Uniónak.Ekkora "korrupciós kár" az elmúlt 25 évben egyetlen ügyben sem keletkezett - hangsúlyozta Budai Gyula, aki teljesen egyértelműnek tartja, hogy a felelősség a Medgyessy-, Gyurcsány- és Bajnai-kormányokat, valamint az egykori főpolgármester, Demszky Gábor vezette MSZP-SZDSZ-es önkormányzatot terheli. A kormánypárti képviselő szerint mindezek ellenére a baloldali pártok továbbra is falaznak Czeglédy Csabának, Hagyó Miklósnak és Demszky Gábornak.

Czeglédy Csaba, Gyurcsány Ferenc ügyvédje, és a szombathelyi baloldali frakció vezetőjét és társait milliárdos csalással vádoljákForrás: MTI

Antal Attila rosszabbul járt

Az elsőfokú döntést megváltoztatva jogerősen másfél év, három évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta Hagyó Miklóst, Budapest egykori szocialista főpolgármester-helyettesét a Szegedi Ítélőtábla. A táblabíróság hivatali visszaélés és - felbujtóként elkövetett - hűtlen kezelés bűntettében mondta ki bűnösnek Hagyó Miklóst. Az ítélőtábla döntésével enyhítette az egykori főpolgármester-helyettesre első fokon kiszabott büntetést.

Az ítélőtábla Antal Attila harmadrendű vádlottra, a BKV Zrt. egykori vezérigazgatójára folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt kiszabott felfüggesztett büntetést két évre súlyosította, mellékbüntetésként négy évre eltiltotta a gazdálkodó szervezet vezetője foglalkozástól.

A táblabíróság három évre súlyosította a nyolcadrendű vádlott, a BKV Zrt. korábbi kommunikációs igazgatójára folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt kiszabott börtönbüntetést. A férfit a végre hajtandó szabadságvesztés mellett négy évre eltiltotta a gazdálkodó szervezet vezetője foglalkozástól. Súlyosított a táblabíróság a kilencedrendű vádlott, a BKV egykori osztályvezetőjének büntetésén is. Az 500 ezer forint pénzbüntetés helyet másfél év - három évre felfüggesztett - börtönbüntetést szabott ki rá.

Több vádlott esetében súlyosbított a bíróságForrás: MTI/Rosta Tibor

Többet kell fizetni

Az ítélőtábla jelentősen megemelte a vádlottak által fizetendő kártérítés összegét. Az első fokon megítélt mintegy 50 millió forint helyett a vádlottaknak összességében több mint 160 millió forintot kell megfizetniük. Ezzel kapcsolatban Mezőlaki Erik tanácsvezető bíró kifejtette, a nyilvánvalóan szükségtelen szerződések esetében az adott vádlott a sértettet ért teljes vagyoni hátrányért felel, attól függetlenül, hogy a munkaviszonya időközben megszűnt-e, ez alól csak az az eset kivétel, ha a határozott időre kötött megállapodást a vádlottól függetlenül később meghosszabbították.

KAPCSOLÓDÓ CIKK