Az elmúlt három évben több mint 250 új tudatmódosító hatású hatóanyag jelent meg a drogpiacon, ami meghaladja a kifejlesztett gyógyszermolekulák számát – jelentette ki Zacher Gábor toxikológus pénteken az M1 aktuális csatorna műsorában.

Zacher Gábor, a Honvéd Kórház osztályvezető főorvosa annak kapcsán beszélt erről, hogy nemrég több magatehetetlen fiatalt vittek kórházba egy kőbányai villamosmegállóból. Mint kiderült, egy pegaclone elnevezésű szintetikus marihuánát fogyasztottak, amelynek a hatáserőssége 30 szorosan meghaladja a természetesét.

Dömpingszerűen árasztják el a piacot a szintetikus marihuánaszármazékok, a hallucinogének, a stimulánsok, az LSD és ketamin analógok, amelyet a szegényebb rétegek fogyasztanak. Sokszor fogalmuk nincs a fogyasztóknak, hogy mit használnak.

Egy "biofüves" cigaretta csupán 300-400 forintba kerül, és egy hétvégén mintegy 300 ezren használnak tudatmódosító szert Magyarországon.

Zacher Gábor toxikológus, a Honvéd Kórház sürgésségi osztályának vezetőjeForrás: Polyák Attila - Origo

A magyar fogyasztást sokszorosan meghaladja néhány más európai országban a droghasználat, Csehország például Európa metamfetamin ellátója.

A fogyasztás visszaszorítása alapvetően törvényekkel, a jog eszközével nem érhető el, ehelyett a prevenció a megoldás, az értékrend megváltoztatása és jövőkép biztosítása a fiatalság számára. Ez viszont egy fél emberöltőt vesz igénybe.

Végül kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az orvosi, gyógyítási célú marihuána legalizálása hamarosan Magyarországon is a figyelem középpontjába kerül.