Bombát találtak Budán

Vágólapra másolva!
Megsemmisítették a főváros I. kerületében, a Krisztina téren talált világháborús bomba gyújtószerkezetét, a robbanótestet elszállítják, a környék lezárását pedig feloldották hétfő este - tájékoztatta a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-t.
Vágólapra másolva!

Markovics Zita elmondta, egy 100 kilogramm tömegű orosz repeszromboló bombát találtak, amelynek gyújtószerkezetét a helyszínen megsemmisítették a tűzszerészek, a bombatestet pedig a honvédség központi gyűjtőhelyére szállítják.

A környező lakóépületekből és az idősotthonból 733 embert kellett kikísérni, közülük 113 embert egy Attila úti gimnáziumban, 80-at kórházakban fogadtak. Délután, amikor megtudták, hogy bombát találtak az épületnél, azonnal hazaküldték a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium 260 diákját és a tanárokat.

A lezárás 41 épületet érintett, a többi között hat üzletet, három iskolát és egy idősotthont.


A Budapesti Közlekedési Központ Facebook-oldalán közölte: megnyitották a tűzszerészi munkák idejére lezárt Krisztina körutat, a Mészáros utcát és a mellékutcákat is. Az 56-os és az 56A villamos, a 16-os, a 105-ös autóbusz ismét az eredeti útvonalán, a 178-as autóbusz pedig a teljes vonalon jár.

Korábban írtuk:

A Farkas Edith Szeretetotthon lakóit a Budapesti Közlekedési Központtól rendelt fűtött buszokban viszik a gimnáziumba, illetve szükség esetén kórházba. Az érintett házak lakóit is az iskolába várják.

A Magyar Honvédség tűzszerész ezrede korábban közölte, hogy hétfőn földmunkák közben találtak egy feltehetően

100 kilogramm körüli második világháborús rombolóbombát az I. kerületi Krisztina téren.

Várhatóan 18 óra után lezárják és 200 méteres sugarú körben kiürítik a teret és környékét, ez lakóházakat, idősotthont és iskolákat is érint.

A BKK Facebook-oldalán azt írta:

az 56-os villamos terelve az Alkotás utca-Villányi út útvonalon közlekedik, nem érinti a Széll Kálmán tér és a Móricz Zsigmond körtér közötti megállókat.

Pótlóbusz jár a Széll Kálmán tér és a Móricz Zsigmond körtér között az Attila út érintésével.

A 105-ös autóbusz terelve közlekedik, nem érinti a Győri út, az Ág utca és a Krisztina tér megállót.

A 16-os autóbusz a Deák Ferenc tér felé terelve közlekedik, nem érinti a Krisztina tér megállót.

A 178-as autóbusz nem közlekedik a Döbrentei tér és a Naphegy tér között.