Botka elismerte, hogy megbukott miniszterelnök-jelöltként

Botka László
Szeged, 2017. október 2. Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje 2017. október 2-án Szegeden bejelenti, hogy visszalép a miniszterelnök-jelöltségtől. MTI Fotó
Vágólapra másolva!
Hivatalosan is visszalépett a miniszterelnök-jelöltségtől Botka László, az MSZP jelöltje, Szegeden jelentette be, az MTI-t pedig közleményben tájékoztatta.
Vágólapra másolva!

Az ellenzéki politikus tájékoztatása szerint döntéséről már értesítette pártja vezetőit, és azokat a szövetségeseit is, akik már eddig felsorakoztak mellé "a kormányváltó szövetségbe".

Botka László visszalépését azzal indokolta, hogy hibázott, mert nem gondolta, hogy a demokratikus pártok nem akarnak nyerni 2018-ban, céljuk csupán az a céljuk, hogy néhány ellenzéki helyet szerezzenek.

Szeged, 2017. október 2. Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje 2017. október 2-án Szegeden bejelenti, hogy visszalép a miniszterelnök-jelöltségtől. Forrás: MTI

Hozzátette: azt sem tudta, hogy a "politikai maffia" mennyire behálózta a demokratikus ellenzéket, és emlékeztetett arra, hogy egy hete tett javaslatot a hat demokratikus ellenzéki pártnak a választási összefogásra. Az MSZP lemondott volna listás helyei feléről, azért, hogy minden változást akaró demokratikus erőnek legyen képviselete a parlamentben, és létrejöjjön a legszélesebb összefogás.


- fogalmazott a szegedi polgármester.

A múlt héten Botka felajánlása után az LMP és a DK is kimondta, hogy külön listát állít.

Külön indulásukkal a demokratikus oldal további szétforgácsolódását érik csak el.

- véli Botka László. Szerinte ez az elmúlt néhány hónapnyi munkájának, politizálásának kudarca.

A szegedi polgármester felidézte, hogy 2016. decemberében új politikát hirdetett és olyan stratégiát, amely meggyőződése szerint az egyetlen győzelmi út: ez az ellenzék közös fellépése.

Úgy folytatta: nem tudta, hogy a politikai maffia mennyire behálózta a demokratikus ellenzéket, benne a saját pártját is.

A bukott miniszterelnök-jelölt kifejtette, hogy az ellenzék egységesítésére, közös programra, a közös kormányzóképesség megteremtésére vonatkozó terve elbukott.

"Én a legjobb tudásommal és teljes szívvel szolgáltam a demokrata választókat. Történelmi bűnnek tartom a demokratikus pártok viselkedését" - fogalmazott.

Botka László közölte: a felelősséget ugyanakkor vállalja, ezért mond le "az ellenzék győzelemre vezetésének tervéről", a miniszterelnök-jelöltségről.

Hozzátette: addig is őrzi városát, Szegedet, "a szabadság és az igazságosság szigeteként".