Interjút adott a Pesti Srácoknak Nikola Gruevszki korábbi macedón miniszterelnök, a jobboldali ellenzék vezetője. A politikus arról beszélt, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő a migrációs válság kezelésének élharcosa, a magyar kormányfő pedig Európa védelmezője. Arról is beszélt, hogy Macedóniában szinte az összes civil szervezetet Soros György pénzeli.

Nikola Gruevszki a fideszes Gulyás Gergely és Németh Zsoltal társaságában indította útjára pártja választási kampányát az október 15-i helyhatósági választásokra. A VMRO-DPMNE fő témája a migráció az egyik fő témája, Magyarországhoz hasonlóan népszavazást is tartanának arról, hogy Macedóniába ne lehessen migránsokat betelepíteni. Gruevszki - aki tavaly januárig regnáló miniszterelnök volt - arról beszélt a Pesti Srácoknak, hogy a macedón szociáldemokraták tavaly bejelentették: 10 év alatt 150 ezer bevándorlót engednének be az országba. A jobboldali politikus mindezt úgy kommentálta, hogy 

a macedón kormány meg akarja fosztani az állampolgárokat a véleménynyilvánítástól egy olyan kérdésben, amely megváltoztathatja egy város etnikai összetételét".

Macedónia 2016-ban lezárta a határait Görögország felé, csakhogy Gruevszki állítása szerint a munkaügyi és népjóléti miniszter azon dolgozik, hogy elbontsa a kerítést. "Ő korábban a Soros-alapítvány és az amerikai nagykövetség által támogatott szervezeteknek dolgozott" - jegyezte meg. Úgy emlékezett vissza, hogy a döntéskor számos NGO támadott meg őket, amelyek azon ügyködtek, hogy a bevándorlók áttörhessenek a határon és tovább haladhassanak Európába. Ezek a civilek rendre a Soros-alapítványok pénzéből működnek.

Hozzátette, hogy bár a pártja megnyerte az előző választásokat, némi külföldi közbelépéssel végül a baloldal alakíthatott kormányt. Szerinte ebben Soros Györgynek óriási szerepe volt. "Macedóniában nagyon aktív az Open Society, szinte minden NGO-t Soros alapítványa pénzel, hogy terjesszék a milliárdos ideológiáját" - emelte ki.

Ohrid, 2017. szeptember 28. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Nikola Gruevszki korábbi macedón kormányfő, a jobboldali ellenzéki Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) vezetője (j) sajtótájékoztatót tart OhridbanForrás: MTI/Balogh Zoltán

Gruevszki beszélt Orbán Viktorról is. Szerinte a miniszterelnök Európa védelmezője.

Úgy fogalmazott, hogy a magyar kormányfő a migrációs válság kezelésének élharcosa,

akit korábban sokan kritizáltak, de mostanra egyre többen mondják, hogy Orbán Viktornak igaza volt, amikor lezárta a magyar-szerb határt. "Orbán Viktor egy olyan vezető, aki tudja mit akar és tudja mire van szüksége a hazájának. Nagyon energikus, elszánt és nagyon helyesen a saját népét helyezi az előtérbe" - mondta.