A BKK nyilvánosságra hozta, hogyan pótolják a 3-as metrót

felújított metrószerelvény M3 metró metro BKK BKV Tarlós István főpolgármester közlekedés tömegközlekedés
Forgalomba áll az első felújított metrószerelvény az M3-as vonalon. Tarlós István főpolgármester. 2017.03.20.
Vágólapra másolva!
A 3-as metró felújításának első szakasza novemberben kezdődik, és várhatóan egy évig eltart.
Vágólapra másolva!

A BKK közleménye szerint a felújítást Újpest-Központ és a Lehel tér közötti szakasszal kezdik. A 3-as metró a reggeltől estig a Lehel térig közlekedik, esténként, a

hétvégéken csak pótlóbusz

szállítja az utasokat. Az Újpest-Központ és a Lehel tér közötti metrószakaszon kizárólag alacsonypadlós, klímás, csuklós metrópótlók közlekednek, amelyek érintik a lezárt metróállomásokat. Egyes pótlóbuszok nem Újpest-Központig, hanem egészen az Árpád Üzletházig közlekednek.

. Fotó: Polyák Attila - Origo

A pótlóbuszok gyorsabb haladását buszsávokkal segítik. A buszok csúcsidőben

45 másodpercenként indulnak,

de menetidejük több lesz, mint a metróé lenne. A BKK hangsúlyozta: mind a metrópótló busszal közlekedőknek, mind az alternatív útirányt választóknak hosszabb, 10-15 perccel megnövekedő utazási időre kell számítaniuk.

Sűrűbb, hosszabb járatok

A BKK azt javasolja, aki a belvárosba szeretne menni, alternatív megoldásokkal is számoljon. Ehhez a 12-es és 14-es villamos sűrűbben és hosszabb szerelvénnyel jár majd, és sűrűbben jár a 20E és a 30-as busz is, a 34-es és 106-os busz pedig a Lehel térig közlekedik.

Azokat, akik biciklire ülnek, célzott helyi forgalomtechnikai beavatkozások segítik majd. A BKK tájékoztatása szerint jelenleg is tartanak az egyeztetések a Magyar Kerékpáros Klubbal az infrastruktúra további fejlesztéséről, és vizsgálják a MOL Bubi közbringarendszer bővítésére vonatkozó lehetőségeket is.

Fotó: Origo

Az autósok életébe is beleszól a metrófelújítás

A metrófelújítás idején

forgalomkorlátozásokra is számítani kell

az Árpád úton, a Váci út Árpád út és Lehel tér közötti szakaszán, illetve a Lehel téren, több helyen kanyarodási lehetőségek szűnnek meg.

Az Árpád úton szakaszosan, a Váci út érintett szakaszán pedig végig buszsávokat jelölnek ki mindkét irányba, az autóval közlekedők ezért az eddigi irányonként három sáv helyett csak kettőt használhatnak.