Ilyen a magyar helyszínelők véres munkája

Helyszínelős eszközök bemutatása
Helyszínelős eszközök bemutatása
Vágólapra másolva!
Rengeteg helyszínelős sorozat megy a tévében: CSI, NCIS és még sorolhatnánk. Mindegyikben nagyon modern és okos eszközöket használnak a bűntények felderítéséhez, pont ezért kíváncsiak voltunk arra, hogy a magyar helyszínelők hogyan és milyen eszközökkel dolgoznak a valóságban.
Vágólapra másolva!

A filmekben a bűntény lezárt helyszínére mindig megérkezik egy sötét öltönyös férfi vagy nő, és egy igazolványt felmutatva átveszi a nyomozást. A valóságban ez nem egészen így működik. Gárdonyi Gergely rendőr ezredes azt mondja, hogy Magyarországon a bűnügyi helyszínelésnek három szintje van, a városi, a megyei és a legmagasabb, az országos. Ettől függően választják ki, hogy milyen létszámra és felszerelésre van szükség.

Gárdonyi Gergely rendőr ezredes Fotó: Polyák Attila - Origo

- mondja az ezredes. Az országos, vagyis a legmagasabb szint, a Készenléti Rendőrség a Nemzeti Nyomozó Irodának dolgozik, de mivel

speciális és világszínvonalú eszközök állnak a rendelkezésükre,

ezért ha kell, akkor segítenek egy városi helyszínelésben a maguk modern eszközeikkel.

Ebből a két részből áll a munkánk: vagy a Nemzeti Nyomozó Irodának dolgozunk, vagy kisegítünk másokat a speciális eszközökkel"

- osztja ketté a feladataikat Gárdonyi Gergely.

Ha itthon bűncselekmény történik, akkor először az úgynevezett egyenruhás rendőrök mennek ki, az ő jelentéseik alapján derül ki, hogy szükség van-e a bűnügytechnikai főosztályra. Ha igen, akkor a helyszínre megy egy szemlebizottság,

amely egy nyomozóból, két vagy három technikusból áll, de ezt a csapatot pár szakértő is kiegészítheti, ha speciális bűncselekményről van szó.

Például a munkavédelmi felügyelőségtől valaki, vagy akár egy fegyverszakértő. Először a helyszínt biztosító rendőr jelentését kell megnézni, ezeket előzmény-adatoknak hívják. Például, hogy ki tett bejelentést, és ha voltak a helyszínen mentők, tűzoltók, akkor ők milyen változtatásokat végeztek ott. Ezek nagyon fontosak, mert ha valami nem stimmel, akkor további vizsgálatokra van szükség.

Ezt követően közösen folyik a munka, a technikusok felveszik a védőruhájukat, hogy ne szennyezzék be a helyszínt, és ők se legyenek koszosak. A munkájuk két részből áll, az először végigfotózzák és videózzák a helyszínt. Ez akár több óráig is tarthat. Azután már elmozdítják a tárgyakat a helyükről és nyomokat keresnek rajtuk. Mindent számokkal jelölnek, mert kell írniuk jegyzőkönyvet és helyszínrajzot is, ezeken pedig mindennek stimmelnie kell. Amikor vége a helyszínelésnek, a szemlebizottság vezetője dönti el, hogy visszaadja vagy lezárja a helyszínt.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Gárdonyi Gergely miután elmagyarázta nekünk, hogyan dolgoznak a magyar helyszínelők, lekísért egy helyiségbe, ahol a kollégái bemutattak nekünk pár eszközt a repertoárjukból. Kicsit olyan érzésem volt, mint amikor James Bond lemegy Q-hoz a pincébe az új játékszereiért.

Papp Kornél rendőr százados fogadott minket a fehér szobában, ahol körben a fal mentén fehér polcok és asztalok voltak, rajtuk táskák és különböző kellékek. Egy elég bizarr eszközzel kezdte, aminek a neve egyszerűen véres ruhaszárító.

- mondja a százados. A gép tudja tartani a hőmérsékletet és a páratartalmat, ezért egyszerűen kiszárad a ruha.

Van, hogy annyi vér kerül a gép aljára, hogy egy külön csapon kell leereszteni.

A tisztítását a manuális takarítás mellett UV fénnyel végzik, ami sterilizál.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A következő egy 3D térszkenner, amit a helyszínen állítanak fel, három vagy négy állásban.

A kamera hasonló képeket készít, mint a Google maps.

Tizedmilliméter pontossággal szkennel mindent, jól lehet a képei segítségével rekonstruálni a bűncselekményt. Hozzátartozik egy kézi 3D szkenner is, ezt főleg térfogati nyomoknál használják, például akkor, ha egy lábnyomot találnak.

- egyszerűsíti le Papp Kornél.

A Rigaku lézer spektrométer egy lézersugarat lő ki az ismeretlen anyagra, és ha be van tanítva neki, akkor a visszaverődő hullámhosszból felismeri az anyag összetételét.

Egyszerűen kiírja, hogy mondjuk kokain, amfetamin vagy sütőpor van az adott tasakban.

Van egy kamera, ami teljesen felforgatja az ujjlenyomat-keresés eddigi szabályait.

A Ruvis Sirchie UV fénnyel világítja meg a falat, közben az állítható optikájú kamerán keresztül, feketében meglátjuk az ujjlenyomatot.

Lefotózzuk azt, és meg is vagyunk. Nem kell adott esetben egy egész falat végig beecsetelni a porral, ki tudjuk jelölni pontosan, hol van a nyom.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A véres ruhaszárítóhoz nagyon hasonlít a cián kabin, ami szintén az ujjlenyomatok keresésére szolgál. Vizet és pillanatragasztót kell beletölteni, amit a gép párologtatni kezd, ennek hatására például az üvegen teljesen láthatóak lesznek az ujjlenyomatok.

A talajradar pedig - ami első ránézésre úgy néz ki, mint egy fűnyíró –

a talajszerkezeti elváltozásokat vizsgálja, akár harminc méteres mélységig.

Szoktak vele keresni elásott tárgyakat, de akár holttestet is.

De a helyszínelők hőkamerákat is használnak, amivel képet is tudnak rögzíteni. A video pole kamera leginkább egy horgászbothoz hasonlít, akár négy méteresre is ki lehet nyitni, a végén van egy kamera és egy lámpa is. Ezzel a magasabb helyekre tudnak felnézni anélkül, hogy megerőltetnék magukat, vagy drónt használnának.

Az egyik szekrényük pedig tele van nagy táskákkal, mindegyiken „Röszke" felirattal.

- mondja Papp Kornél rendőr százados.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Ez persze csak néhány eszköz a több százból, amit használnak. És ezek persze azok, amiket nekünk is megmutathattak. Mindegyikük sokat segít a bűnözők elfogásában.