Külföldön is tanulnak a debreceni hospice osztály dolgozói

Miért van egyre több a rákbeteg?
LAKEWOOD, CO - SEPTEMBER 01: Hospice volunteers caress the hands of terminally ill patient Annabelle Martin, 95, as her health quickly declined at the Hospice of Saint John on September 1, 2009 in Lakewood, Colorado. The non-profit hospice, which serves on average 200 people at a time, is the second oldest hospice in the United States. The hospice accepts patients regardless of their ability to pay, although most are covered by Medicare or Medicaid. End of life care has become a contentious issue in the current national debate on health care reform. John Moore/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az európai hospice szemlélet bölcsőjeként is emlegetett londoni St Christopher Hospice Education Centerbe látogattak tanulmányútjuk első állomásaként a debreceni Kenézy kórház év eleje óta működő 20 ágyas hospice osztályának munkatársai – közölte az MTI-vel Porkoláb Gyöngyi, a Debreceni Hospice Ház Alapítvány kuratóriumának elnöke csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A neves hospice oktatóközpont megtekintése mellett hasznos előadásokon vettek részt, konstruktív beszélgetéseket folytattak ápolókkal, betegekkel és a St Christopher Hospice Ház munkatársaival a humánerőforrás rendszeréről, a beteg útjáról, az otthonápolás és az intézményi ellátás kapcsolatáról, a finanszírozás és controlling kérdéseiről, továbbá a hospice szemléletének társadalmi beágyazódottságáról és a forrásszerzés lehetséges útjairól.

Európa legelső és legjelentősebb hospice centrumának a rövid továbbképzésén ott voltak a debreceni Kenézy-kórház és az egyetemi klinikai központ ápolási igazgatói, illetve a Hospice Ház Alapítvány kuratóriumi vezetői is.

– mondta Porkoláb Gyöngyi.

A hospice osztályon dolgozók a gyógyíthatatlan betegeknek és családjaiknak segítenek az elengedésben. Forrás: AFP/Getty Images/John Moore

Márciusban 20 ággyal elindult a hospice-palliatív terápiás osztály a debreceni Kenézy Gyula kórházban.

Az osztályra Hajdú-Bihar területéről, szakorvosi javaslatra kerülhetnek be a végső stádiumú daganatos betegek, ellátásuk térítésmentes.

Az első hét hónap statisztikája szerint 162 betegnek és családtagjának tudtak segíteni az elengedésben, az átlagos ápolási idő 15,5 nap. A visszajelzések alapján rendkívül nagy az igény a terminális állapotú betegek palliatív és hospice szemléletű ellátására, ezt mutatja az osztály ágykihasználtságának egyre növekvő százalékos aránya: működésük első négy hónapjában a napi átlagos beteglétszám 10 fő volt, a második három hónapban ez a szám 15 főre emelkedett. Az otthoni hospice szakellátásban részesülő betegek száma is folyamatosan emelkedik – ismertette Juhász Árpád osztályvezető főorvos

Porkoláb Gyöngyi hozzátette: a tapasztalatszerzés novemberben az esseni 30 ágyas hospice osztály meghívására folytatódik.