Csökkent a várólistán lévők száma

2017.10.05. 06:22

A múlt hónapban 27 ezer 149-en vártak valamilyen egészségügyi beavatkozásra, miközben ugyanez a szám öt évvel ezelőtt még hetvenezer volt - írja csütörtöki számában a Magyar Hírlap.

A napilappal a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő közölte az adatokat, amelyek szerint a szeptemberi 27 ezerhez képest augusztusban 350-nel, júliusban pedig 1600-zal szerepeltek többen várólistán. A leghosszabb ideig a gerincstabilizáló, a térdprotézis- és a csípőprotézis-műtétekre kell várniuk a betegeknek, utóbbi esetében átlagosan 305 nap a várakozási idő.

A lap cikke szerint a szürkehályog-műtétre várakoznak a legtöbben: szeptemberben 10 ezer 316 beteg várt átlagosan 90 napot a szemműtétjére. Ennél a beavatkozásnál azonban 2013-hoz képest harmadára csökkent a várakozási idő, ugyanez a helyzet a térdprotézis-műtétek esetében is, amelyeknél 440 nappal kevesebbet töltenek az érintettek a várólistán.

A cikk kitér arra is, hogy a kórházak esetében is nagy a szórás, például a Pécsi Tudományegyetemen a gerincstabilizáló és térdprotézis-műtéteknél több mint 560 nap a várakozási idő, miközben például a Békés Megyei Központi Kórházban nincs várólista ezeknél a beavatkozásoknál.