Ismét hazudott a Soros-egyetem

Brussels Belgium ECONOMY economics FORUM DEBATE SPEECH EVENT Brussels economic forum EUROPE EUROPEAN EUROPEAN UNION European Union Flag George Soros Open Society Foundations Soros Fund Management LLC business magnate philanthropist author Hungary ????t? S
Soros György
Vágólapra másolva!
Miközben a Soros György által támogatott CEU diadalittasan jelentette be, hogy megállapodott egy New York állambeli egyetemmel, és elhárultak az akadályai a további működésnek, addig a valóság az, hogy szó sincsen semmiféle megállapodásról. A CEU és a Bard College együttműködésének egyelőre az amerikai hivatalos szerveknél nincsen semmi nyoma. A Bard College-ről egyébként kiderült, hogy szintén ezer szállal kötődik Soroshoz. A magyar kormány szakértői szinten válaszol majd arra, hogy a CEU New York-i megállapodása megfelel-e a magyar törvényi előírásoknak.
Vágólapra másolva!

Érdekes közleménnyel tudatta a Soros-egyetem (CEU), hogy egyetértési megállapodást kötöttek egy New York állambeli felsőoktatási intézménnyel, a Bard College-dzsal. A CEU egy alig ismert, kis magánegyetemmel lépne szövetségre, amely idén a 303. helyezést érte el az Egyesült Államokbeli egyetemek rangsorában. Pedig New York állam bővelkedik a rangos egyetemekben, itt található a világligában a 14. Columbia University vagy a 27. New York University.

A Soros-egyetem a közlemény kiadása után

erőteljes kampányba kezdett a baloldali és a Simicska Lajoshoz köthető médiumokban,

hogy mostantól megfelelnek minden törvényi kötelezettségnek. Az egyetem azt is jelezte: várja, hogy a kormány aláírja, és a parlament ratifikálja a New York állammal kötendő megállapodást, amely lehetővé teszi, hogy a CEU tovább működjön Budapesten, ami mindig is az intézmény célja volt.

Soros György egyeteme egyelőre semmilyen megállapodást nem kötött semmilyen New York állambeli egyetemmel Forrás: AFP/SOOC/Alexandros Michailidis

Soros felesége is felbukkant

A Figyelő szerint egyébként a Bard College 60 millió dollárt kapott 2011-ben Soros György Nyitott Társadalom Alapítványától (OSI), hogy az iskola fokozni tudja globális befolyását New Orleansban, Nicaraguában és Oroszországban. De nem csak pénzügyi kapcsolat fedezhető fel a tőzsdespekuláns és a magánegyetem között.

A 15 milliárd forintnak megfelelő „adomány" mellett Soros meglehetősen bizalmas kapcsolatot ápolt az egyetem direktorával, Leon Botsteinnel is.

Soros még 2011 előtt 5 millió dollárral támogatta az egyemet, hogy első felesége, Susan tanszéket alapíthasson az intézményben.

A sikeres együttműködést jelzi, hogy Botsteint később Soros kérésére beválasztották az American University of Central Asia egyetem elnökségébe is.

Kamu volt a Soros-egyetem bejelentése

A CEU kampányával azonban csak egy probléma van, mégpedig, hogy a Soros-egyetem és a Bard College közötti együttműködésének egyelőre az amerikai hivatalos szerveknél nincs nyoma. New York államban a Middle States Commission on Higher Education nevezetű szervezet felel az akkreditációért. Ennek a CEU-ra vonatkozó általános intézményi oldala, valamint az oldalon generálható CEU intézményakkreditációs tanúsítványa

csak „none" bejegyzést tartalmaz mind a „Branch Campuses", mind az „Additional Locations", mind az „Other Instructional Sites" kategóriáknál.

A Bard College is ennél a szervezetnél van akkreditálva (a Bard College általános intézményi oldala és a Bard College intézményakkreditációs tanúsítványa), az ő esetében azonban van mindhárom kihelyezett képzési helyhez adat, de egyik sem a CEU-n.

Bokros Lajos, és mérhetetlen támogatottságú pártja is tiltakozott Csudai Sándor - Origo

A kormány nem módosít

A CEU-val kapcsolatban a kormány azt közölte, hogy nem módosítják a felsőoktatási törvényt. A kormánynak szakértői szinten kell válaszolnia arra, hogy

a CEU New York-i megállapodása megfelel-e a magyar törvényi előírásoknak –

mondta Lázár János a csütörtöki Kormányinfón.

A felsőoktatási törvény áprilisban elfogadott módosítása arról rendelkezik, hogy a jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. A külföldi felsőoktatási intézménynek a székhely szerinti országban működő, államilag elismert felsőoktatási intézménynek kell lennie. Az itt folytatni kívánt képzésnek és oklevélnek államilag elismert felsőfokú fokozatot adó képzésnek kell minősülnie.