Szijjártó: Szerbia példát mutathat több uniós országnak is

Szijjártó Péter
Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter
Vágólapra másolva!
A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, a kisebbségek jogainak védelme terén Szerbia több európai uniós vagy az EU-tagságra váró ország számára példát mutathat. A nagyrabecsülés jeléül pedig Magyarország nemcsak kéri, hanem követeli, hogy még az idei esztendőben megnyíljon öt új csatlakozási fejezet a Szerbia és az Európai Unió közötti csatlakozási tárgyalásokon.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter azt mondta pénteken Belgrádban, miután találkozott Jadranka Joksimovic európai integrációért felelős szerb miniszterrel, hogy Szerbia a pozitív példa, amely azt mutatja, "így is lehet".

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Példaként Ukrajnát említette, amely mint mondta, "állítólag az Európai Unióba igyekszik", mégis úgy módosította oktatási törvényét, hogy a tíz év feletti gyerekek nem tanulhatnak anyanyelvükön.

- mondta a miniszter. Szerinte ezzel szemben Szerbia éppen úgy módosította oktatási törvényét, hogy az a nemzeti kisebbségek jogait megerősítette, sőt előrelendítette.

Szijjártó Péter azt is mondta, Magyarország mindent megtesz, hogy elősegítse Szerbia európai integrációját, így honorálná azt, amit Belgrád a vajdasági magyar kisebbségért tesz.