Az adók csökkentéséről és a bérek emeléséről a magyar kormány akkor sem mond le, ha Brüsszel az adócsalók pártjára áll - mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára, a Magyar Időknek adott interjújában.

A lap hétfői számában Tállai András szólt arról, hogy az Európai Bizottság a napokban eljárást indított Magyarország ellen egy feketegazdaság elleni intézkedés, az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) miatt.

Magyar Idők ugyanakkor felidézi, hogy két feketegazdaság elleni magyar intézkedés, 

az online pénztárgépek rendszere és a közúti áruforgalom elektronikus ellenőrzése, az ekáer rövid idő alatt 420 milliárd forintot hozott a költségvetésnek.

Több ágazatból eltűntek a csalók, az eredményeket pedig nemrég az Európai Bizottság külön is kiemelte, dicsérte. Ehhez képest szinte bombaként robbant a hír a múlt héten, hogy Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen az ekáer miatt.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkáraForrás: MTI/Kovács Attila

Tállai András hangsúlyozta, a csalások visszaszorítása a magyar adópolitika egyik legfontosabb alkotóeleme. Egyebek mellett ez adott fedezetet azokra az adócsökkentésekre, amelyeket az elmúlt években a kormány végrehajtott.

Tállai hozzátette, hogy az ekáer megtámadásával Brüsszel ezeket a lépéseket veszélyezteti, egyben leszögezte, hogy az adópolitikán, a béremelések politikáján a kormány az Európai Bizottság miatt sem fog változtatni.