Szijjártó Péter személyesen egyeztet az ukrán nyelvtörvényről

Szijjártó Péter
Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Ungvárra utazik, hogy személyesen is egyeztessen az ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatos helyzetről – tájékoztatta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kommunikációért és parlamenti koordinációért felelős helyettes államtitkára az MTI-t.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter már sokszor elmondta, hogy „gyalázatosnak és elfogadhatatlannak tartja” az ukrán oktatási törvény módosítását. A miniszter minden lehetséges fórumon biztosította a kárpátaljai magyarokat arról: „harcol és harcolni fog azért, hogy a diákok a jövőben is magyarul tanulhassanak”.

Az ukrán nyelv oktatását nem úgy kell megszervezni, hogy közben csonkítják a kisebbségek már meglévő jogait.

Szijjártó Péter folyamatosan kapcsolatban van a kárpátaljai magyarság képviselőivel. Hétfőn, miután Varsóban befejezi tárgyalásait a kilenc ország részvételével rendezett egyeztetésen, azonnal Ungvárra utazik, hogy beszélni tudjon a KMKSZ vezetőivel és Hennagyij Moszkallal, Kárpátalja kormányzójával. A tanácskozáson értékelni fogják az eddig megtett lépéseket, és beszélni fognak arról, hogy a magyar kormány még milyen döntéseket hozhat a kárpátaljai magyarok érdekében.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Illyés Tibor

„Ukrajnában a magyarok kisebbségben vannak, de nincsenek egyedül, a magyar kormány teljes mellszélességgel kiáll mellettük, a kisebbségi szerzett jogok elvétele elfogadhatatlan.” Az álláspontok közötti szakadék csak úgy tüntethető el, ha Ukrajna visszaadja a kisebbségek jogait. „Ebben az esetben Ukrajna ismét számíthat Magyarország támogatására, addig azonban nem” – áll a KKM közleményében.