Szijjártó: Nemzetközi összefogás kell a keresztényüldözés ellen

2017.10.13. 13:17

Összehangolt nemzetközi fellépésre van szükség a keresztényüldözés problémájának megoldásához – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten, a keresztényüldözésről tartott nemzetközi konferencián.

Szijjártó Péter a Válaszok keresése egy hosszú ideje elhallgatott válságra című rendezvényen arról beszélt, hogy a világban egyre jobban terjed a szélsőségesség, milliók kénytelenek elhagyni otthonukat, és ezeket a problémákat nem országonként kell kezelni, hanem nemzetközi, összehangolt válaszra van szükség.

A miniszter szerint vissza kell utasítani minden olyan hazug megközelítést, amely a keresztény közösségek védelmét valakik elleni tevékenységként próbálja beállítani.

Becsüli muzulmán kollégáinak azt az elkötelezettségét, ahogyan a muzulmánok megvédéséről beszélnek. Véleménye szerint a keresztény politikusoknak is hasonló lelkesedéssel kellene kiállniuk a keresztény közösségek mellett. A politikailag korrekt elvárások azonban távol tartják őket attól, hogy őszintén tudják képviselni ezt a megközelítést. "Nemzetközi sztenderdek" ugyanígy azt sem engedik kimondani, hogy mára a keresztény közösségek váltak a világ legüldözöttebb vallási közösségévé, hiszen öt hite miatt üldözött emberből négy keresztény. Meg kell változtatni ezt a képmutatást.

Budapest, 2017. október 13. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b4), Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (b3), Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára (b2) és Heltai Péter utazó nagykövet (b, takarásban) köszönti a résztvevőket a Válaszok keresése egy hosszú ideje elhallgatott válságra címmel rendezett kétnapos nemzetközi konferencia zárónapján Budapesten 2017. október 13-án. A világ számos térségében tapasztalható keresztényüldözésről szóló konferenciát az Emberi Erőforrások Minisztériuma szervezte. MTI Fotó: Kovács AttilaForrás: MTI/Kovács Attila

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára előadásában kiemelte, hogy Magyarország szerint a rászorulóknak helyben kell segíteni. Az ugyanis nem megoldás, hogy a nélkülözők egy részét kiemelik és áttelepítik Európába vagy Amerikába, hiszen az ott maradók továbbra is szegénységben élnek majd. Csak a helyi segítség tudja valóban megoldani a problémákat.

Az Európai Unió által szorgalmazott kvótarendszer ezzel szemben semmilyen problémát nem old meg, csak a belső feszültséget növeli.

Az államtitkár úgy fogalmazott, egyes nyugat-európai politikusok a keresztényüldözés problémájával szemben "direkt süketek és vakok, hogy némák maradhassanak". Ennek azonban meg kell szűnnie és a tetteknek kell következniük.

Magyarország olyan segítséget igyekszik nyújtani a közel-keleti keresztényeknek, amilyet ők kérnek, hiszen megtanulta – a határon túli magyarság helyzetén keresztül –, hogy nem Budapestről kell megmondani másoknak, mi a jó nekik, hanem meg kell kérdezni őket arról, mire van szükségük.

Az államtitkár Magyarország keresztényüldözés ellen fellépő, illetve bevándorlást kezelő politikáját egy piramishoz hasonlította. Az alap a természetes védelem és biztonság szintje, amelyet a déli határon kiépített kerítés szolgál. A középső szintet képezi a Hungary Helps program, amely helyi szinten nyújt segítséget mindenkinek, akinek szüksége van rá. A piramis csúcsa pedig az üldözött keresztények támogatása.