Nem spórol a betegek gyógyszerein az Egészségbiztosítási alapkezelő

2017.10.16. 07:09

A világon sehol nincs elég forrás arra, hogy valamennyi terápiát biztosítani lehessen olyan betegek részére is, akiknél nem garantálható a maximális hatékonyság - közölte a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a Magyar Hírlapban. Az alapkezelő az új közbeszerzési eljárásával kapcsolatos kritikákra reagálva hangsúlyozta: szó sincs arról, hogy a már kezelt betegektől elvennék a bevált gyógyszereiket, hogy azokat olcsóbbakkal váltsák ki.

Elkötelezett a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) a tételes finanszírozású gyógyszerek beszerzésével kapcsolatban, hogy a rendelkezésre álló forrásokat a lehető leghatékonyabban használja fel, a legtöbb egészségnyereség megvásárlásával – tudatta az Alapkezelő a sajtóban megjelent kritikákkal kapcsolatban.

A betegszervezetek és az innovatív gyártókat tömörítő szervezet többször tiltakozását fejezte ki a NEAK új közbeszerzési eljárása ellen. Annak lényege, hogy a meghatározott, nagyrészt daganat elleni, innovatív gyógyszereket érintő árversenyben a más készítményeknél is alkalmazott vaklicit során tesznek ajánlatot a gyártók, s a legolcsóbb, vagyis a győztes terméket kell az orvosoknak az új betegek számára felírniuk első körben. Vagyis a terápiát illetően ebben az esetben nem dönthetnek saját belátásuk szerint - emlékeztet cikkében a Magyar Hirlap.

A tiltakozók úgy vélik, a betegek gyógyszerhez hozzájutását ebben az esetben gazdasági érdekek határozzák meg, s nem szakmai érvek vagy az orvos tudása.

Az alapkezelő kijelentette: szó sincs arról, hogy a már kezelt betegektől elvennék a bevált gyógyszereiket, hogy azokat olcsóbbakkal váltsák ki. Elmondták, a szóban forgó tételes elszámolású gyógyszerek közé jellemzően a magas kezelési költségű készítmények tartoznak, amelyeknél fontos, hogy a gyógyszer felhasználását, a kezelések eredményét a lehető legszorosabb módon nyomon lehessen követni.

Ez ugyanis lehetőséget ad a NEAK-nak arra, hogy megvizsgálja az egyes készítmények „való életben mért hatékonyságát". Így – folytatta magyarázatában az alapkezelő – összehasonlíthatóvá válnak olyan termékek is, amelyek nem azonos hatóanyagot tartalmaznak, de azonos betegcsoport részére utalják ki őket.

A NEAK közölte: az is bizonyítja azt, hogy nem a betegek rovására alakították ki az eljárási rendet, hogy például évente több mint tízezer beteg jut hozzá olyan gyógyszerekhez, amelyek Magyarországon nem érhetők el támogatással, vagyis nem befogadott készítmények.

Mintegy négyszáz daganatos beteg terápiájára átlagosan betegenként évente tízmillió forintot költ a NEAK, ezek a legdrágább kezelések. A daganatos betegek gyógyszereire hozzávetőleg száznyolcvanmilliárd forintot fordít az alapkezelő.