Jó sportolók, kegyetlen gyilkosok

Oscar Pistorius
South African paralympic athlete Oscar Pistorius waits on October 17, 2014 before his sentencing hearing at the North Gauteng High Court in Pretoria. Pistorius, 27, was found guilty last month of culpable homicide over the killing of the 29-year-old law graduate, Reeva Steenkamp on Valentine's Day 2013, but was acquitted of murder. AFP PHOTO / POOL / WERNER BEUKES / AFP PHOTO / POOL / WERNER BEUKES
Vágólapra másolva!
Volt, aki féltékenységből, volt, aki pénz miatt, de akadt olyan is, aki rasszizmusból ölt. Ezekben a gyilkosokban egy közös van: mindannyian sportolók voltak. A legtöbben a legmagasabb szinten. Van, aki még most is börtönben van, de akad olyan is, akit szabadon engedtek, aztán újra elfogtak.
Vágólapra másolva!

Oscar Pistorius a világ egyik legismertebb paralimpikonja volt. És minden bizonnyal a legismertebbé vált, amikor megvádolták azzal, hogy megölte a barátnőjét.

Forrás: AFP/Werner Beukes

Az akkor 27 éves Pistorius négy éve lőtte agyon barátnőjét, Reeva Steenkampet.

A lövések tényét ő maga sohasem vitatta. Csakhogy azt állította, hogy betörőnek hitte a barátnőjét, aki a fürdőszobában volt, amikor lövöldözni kezdett. Végül a törvény szerint minimálisan kiszabandó 15 évnél jóval kevesebbre, hat évre ítélték.

Az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozó szakértők szerint először 2019-ben kerülhet feltételesen szabadlábra.

Az ítélet után a bíró azt mondta,

Ahogy fogalmazott:


De nem a Pistorius-eset volt az egyetlen, amit sikeres és híres sportolók követtek el.

Rea Carruth aki 40 000 dollárt kapott meccsenként az NFL-ben, ma 40 centet keres a Nash Javító- és Korrekciós Intézetben.

1999-ben ítélték el, az akkor 6 és fél hónapos terhes barátnője meggyilkolásáért. Az ítélet szerint két embert bérelt fel, akik az autójában lőtték le a terhes nőt.

Cherica Adams nem élte túl támadást, de közös gyerekük igen.

A tárgyaláson az is kiderült, hogy Rea Carruth nem akarta fizetni a gyerektartást, ezért rendelte meg a barátnője meggyilkolását. Az amerikai futballista jelenleg 24 éves büntetését tölti, legkorábban 2018-ban szabadulhat.

Carlos Monzón 1970 és 1977 között középsúlyú bokszvilágbajnok volt. Minden idők egyik legjobb bokszolójának tartották, 1972-ben az év sportolója volt. Csakhogy már fiatalon agresszív viselkedéséről és gyógyszerfüggőségéről volt híres a ringen kívül is. 1978-ban találkozott Alicia Muniz uruguayi modell barátnőjével, akit később feleségül vett. Egy gyerekük született. Monzón dühkitörései nem csillapodtak az idő múlásával sem, bár ekkor már visszavonult a profi sporttól. 1988-ban egy Mar del Plate nevű nyaralóhelyen pihent a feleségével, amikor hatalmas veszekedés támadt köztük.

Carlos Monzón a veszekedés hevében kidobta a nőt második emeleti apartmanjuk erkélyéről. Monzón 11 évre ítélték.

Autóbalesetben halt meg, amikor eltávozást kapott a börtönből, és a családját ment látogatni.

Robert Rozier esete egészen más, mint sportolótársaié. Roziert 1979-ben draftolták a Berkeley egyetemről a Saint Louise csapatához. Hat meccsen játszott azonban csak a Cardinals csapatában, mielőtt drogot találtak nála. 1982-ben a sorozatos ügyei miatt 6 hónapra ítélték.

A börtönben barátkozott össze Hulon Mitchell Jr.-ral, és az általa vezett Yahwe közösség tagja lett, ahol a feketék felsőbbrendűségét hirdették. Itt változtatta meg a nevét Isten gyermekére (Child of God). 1985-ben csatlakozott a The Brotherhoodhoz, ami Yahwe titkos szervezete volt.

A szervezeten belül fehér emberek meggyilkolását tervezték meg és vitték véghez. Rozier 7 ember ölt meg, amiért 22 évre ítélték. 1996-ban 10 év letöltött büntetés után szabadlábra helyezték. Álnéven élt tovább egy tanúvédelmi programban. 1999-ben azonban hamis csekkek miatt ismét börtönbe került. Jelenleg életfogytiglani büntetését tölti a Mule Creek állami börtönben.

Forrás: Getty Images/Doug Pensinger - Sport


Mark Rogowski a 80-as években a californiai beach boyok életét élte, köszönhetően a rengeteg pénznek, amit a szponzoroktól kapott a gördeszkás karrierjéhez.

Imádták a fiatal lányok, minden kisfiú úgy szeretett volna gördeszkázni, mint ő. 17 évesen már 100 000 dollárt keresett, 1984-ben nemzeti bajnok lett.

1987-ben ismerte meg barátnőjét, Brandi McLane-t és annak barátnőjét Jessica Bergstent egy gördeszkaversenyen. Innentől együtt jelentek meg Brandivel minden szponzori és sporteseményen, ahol Ragowski saját márkás deszkáit promotálta. A 90-es években a cége, a Vision hanyatlásnak indult, majd csődöt jelentet.

A sportoló ekkor kezdett el inni, és 1990-ben szétváltak a barátnőjével. A lányt még jó ideig zaklatta, még a lány új barátjának lakását is hívogatta.

Egy évvel később felkereste a sportolót Brandi barátnője, Jessica, aki a férfi segítségét kérte új lakhelye, San Diego megismerésében. A lányt ekkor látták utoljára élve.

Mark Ragowski exe legjobb barátnőjén töltötte ki dühét, és az otthonában leütötte. Az eszméletlen lányt megerőszakolta és megölte, a holttestét pedig a közeli Shell kanyon sivatagba vitte, ahol megpróbálta elrejteni egy szörftáskában.

1991. április 10-én találták meg a lány testét, amely már alig volt azonosítható. Rogowskit 1992-ben 31 évre ítélték. Rogowski történetét dokumentumfilmben is feldolgozták.

Eric Naposkit 2011-ben az Orange megyei bíróság első fokon bűnösnek találta emberölés miatt. A New Engalnd Patriots játékosa volt, 1988-1997 között több csapatnál és ligában is megfordult.

1995 decemberében 6 lövéssel ölte meg William McLaughlint. Naposki és társa, Nanette Johnson, aki Naposki szeretője és McLaughlin felesége volt, az áldozat életbiztosítását próbálták így megszerezni.

A bíróság három héten keresztül folytatott tárgyalásán 28 szemtanút és több mint 240 bemutatott bűnjelet sorakoztatott fel. 2012 augusztusában ítélték el a gyilkos párost előre megfontolt gyilkosság miatt. Mindketten életfogytiglant kaptak, és még a lehetőségét is kizárták annak, hogy szabadlábra kerüljenek.

Bruno Fernandes de Souza, a Flamengo kapusa egy apasági ügyet szeretet volna megúszni úgy, hogy darabokra vágta modell barátnőjét, majd a testrészeit megetette a kutyájával.

Forrás: AFP/Gualter Naves

A modell Eliza Samudio terhes lett a kapustól, aki öt társával együtt előbb elrabolta, majd megölte a nőt.

A 2013-as tárgyaláson csak az emberrablást tudták bizonyítani, de ezért is négy és fél évet kapott.

Idén szabadlábra helyezték, de a brazil legfelsőbb bíróság újra elrendelte a rabosítását.

Souza a szabadlábra a helyezése után azt mondta:

Persze nem csak férfi sportolók követtek el gyilkosságot.

McNeil - más néven gyilkos McNeil - az előzőektől eltérően egy hölgy.

A szálkásra gyúrt testépítő, pankrátor bajnoknő a férjét ölte meg 1995-ben, Valentin-napon.

McNeil korábban az amerikai tengerészgyalogságnál szolgált, és miután leszerelt, áttért a profi sportra. A pár otthonában folyamatosak voltak a balhék. Ezek általában a nő féltékenységéből fakadtak. Ray McNeil azon a napon késve érkezett haza, a feleség ezen bedühödött, és végzett a férjével, a korábbi Mr. Californiával. Sally McNeilt 19 év börtönre ítélték, jelenleg a közép-californiai női javítóintézetben tölti büntetését.