Helyreigazítás:

Lapunk 2017.október 16-i számában „Lehet, hogy Róna Péternek köze van a Momentum titkolt irodájához" címmel megjelent írásunkban valótlanul állítottuk, hogy a cikkben utalt Bajcsy- Zsilinszky út 35. szám alatti ingatlan felperes (Róna Péter) érdekeltségébe tartozik, mert Róna Péternek nincs ebben a házban 130 négyzetméteres három szobás lakása, továbbá valótlanul utaltunk arra, hogy ezt az ingatlant a Momentum mozgalom felperestől bérelné, vagy tőle kapta használatba. Fentieken túl valótlanul híreszteltük egy 2015-ös MNB közlésre utalva, hogy felperes (Róna Péter) az MNB felügyelő bizottsága LMP által delegált tagjaként törvénytelen üzletre akarta rávenni a jegybankot, el akarva érni, hogy az ő érdekeltségébe tartozó ingatlant béreljen ki. Ilyen üzletkötésre Róna Péter nem akarta rávenni a jegybankot.

Múlt hét pénteken írtuk meg, hogy a Momentum Mozgalomnak van egy irodája a Bajcsy-Zsilinszky út 35. szám alatt. Egy 130 négyzetméteres, háromszobás lakásról van szó, amelyet titokban használnak, legalábbis nyilvános nem jelentették be a központ létezését. Sőt, a sajtóban a közel 100 millió forintot érő ingatlan helyett egy lepukkant hetedik kerületi alagsort mutogatnak, mint a párt bázisát. Most úgy értesültünk, hogy a Bajcsy-Zsilinszky út 35. Róna Péter közgazdász érdekeltsége. Az LMP-közeli szakember cáfolta a hírt.

Egy olvasó hívta fel a figyelmünket egy több mint két éves közleményre, amelyben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) arról számolt be, hogy Róna Péter, az MNB felügyelő bizottságának korábbi, LMP által delegált tagja egy törvénytelen üzletre akarta rávenni a jegybankot. E szerint akkoriban a közgazdász el akarta érni, hogy az MNBbéreljen ki egy olyan ingatlant, amely amúgy az ő érdekeltségébe tartozik.A jegybank ezt elutasította, mivel ha az ajánlatot elfogadják, olyan helyzet állt volna elő, hogy a felügyelő bizottságnak egy olyan szerződést kellett volna vizsgálnia, amely az MNB és az MNB felügyelő bizottságának egyik tagja között jött létre. Ez pedig nyilvánvalóan összeférhetetlen.

A szóban forgó ingatlan az olvasónk jelzése szerint a Bajcsy-Zsilinszky út 35.

Tehát éppen az az épület, amelyről pénteken írtuk meg, hogy az egyik itteni lakás voltaképpen a Momentum Mozgalom titkolt irodája. Egy 130 négyzetméteres, háromszobás lakásról van szó, amelynek piaci értéke súrolhatja a 100 millió forintot, a havi bérlése pedig megközelítheti a 400 ezer forintot. Csakhogy a Momentum egyre többet panaszkodik az anyagi helyzetére, így rejtély, hogy minderre honnan lenne pénze. A faramuci helyzetet viszont megmagyarázza, ha valóban Róna Péter játszotta át a lakást a Momentumnak.

Róna PéterForrás: MTI/Földi Imre

Felhívtuk a közgazdászt, aki mindösszesen annyit ismert el, hogy a Bajcsy-Zsilinszky út 35. szám közelében lakik, de azt már cáfolta, hogy köze lenne a Momentum irodájához. "Sem az épület, sem az ingatlan nem tartozik az érdekeltségembe" - állította az Origónak.

Mivel a Momentum sem kívánt reagálni az ingatlan hátterére vonatkozó kérdéseinkre, így továbbra sem világos, hogyan jutottak hozzá. Róna Péter kijelentését mindenesetre megpróbáljuk ellenőrizni.

Frissítés:

Cikkünk megjelenését követően Róna Péter arról tájékoztatta az Origót, hogy az idézett, két és fél évvel korábban kiadott MNB közlemény tartalmával nem ért egyet, az szerinte valótlanságokat tartalmaz.