Ezt az alkalmazást érdemes letölteni, az életét is megmentheti

Újraélesztési Világnap
Vágólapra másolva!
Több ezren halnak meg évente szívinfarktusban Magyarországon. Az esetek jelentős része azonban megelőzhető lenne. Ebben segíthet egy új telefonos applikáció, amelynek segítségével a mentők riaszthatják és a helyszínre irányíthatják a legközelebbi elsősegélynyújtókat. 
Vágólapra másolva!

Másodpercenként kétszer, 5-6 cm mélyen - ez az alapszabálya az újraélesztésnek. Mégha a legtöbben tisztában is vannak ezzel, sokan nem merik alkalmazni az egyszerű, életmentő mozdulatokat.

Az utcán, tereken összeesett emberek pedig megmenthetőek lennének, ha valaki elkezdené perceken belül az újraélesztést. Ehhez nyújt segítséget egy most kifejlesztett mobilaklalmazás, a Szív City.

Az alkalmazást

már az első napokban több mint ötezren töltötték le.

A Szív City mobiltelefonalkalmazás Fotó: Hirling Bálint - Origo

- mondta Győrfi Pál a mai bemutón az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

A szóvívő azt is hozzátette, hogy azok, akik az utcákon lesznek rosszul, öt percen belül kellene megmenteni. De, ha a mentőállomástól néhány száz méterre is van csupán ez a rosszullét, akkor is nehéz öt perc alatt elérni a beteghez.

- mondta egészségügyért felelős államtitkár Ónodi-Szűcs Zoltán a programon.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy az egészségügyi ellátó rendszer egy ilyen probléma megoldására nem lesz alkalmas, hiszen pár percen belül lehetetlenség kiérkezniük.

Ónodi-Szűcs Zoltán Fotó: Hirling Bálint - Origo

„Ezt az ügyet csak mi együtt tudjuk megoldani. Én azért vagyok erre büszke, mert egy ez tényleg egy újdonság Európában. És nagyon remélem, hogy példát tudunk majd nyújtani a többi országnak"- tette hozzá.

Az államtitkár azt is mondta, hogy

elsősorban a fiatalokat szeretnék megcélozni az alkalmazás használatával.

Hogyan működik az alkalmazás?

Ha valaki összeesik az utcán, a mentőszolgálat az alkalmazáson kerseztül riasztja azokat a regisztrált önkénteseket, akik 500 méteres közelben vannak. Így odasiethetnek a beteghez, és elkezdhetik az újraélesztést, amig a mentősök megérkeznek.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

A túlélési esély most még viszonylag alacsony: 5-8 százalék körül mozog.

A Szív City segítségével viszont ezeket a számokat a négy, sőt az ötszörösére is emelkedhetnek.

- mondta a sajtótájékoztatón a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szakmai vezetője, Nagy Ferenc .

Az életmentő alkalmazás ötlete egy orvostan hallgató fejéből pattant ki. A fiatal lány megkereste egy informatikai cég, aki nemcsak szponrozként, de imformatikai hátteret biztosítva segédkezett. Később pedig csatlakozott a Magyar Újraélesztési Társaság és a Máltai szeretet Szolgálat is, mint szakmai támogatók.

- magyarázta a mobilalkalmazás működési elvét az ötletgazda, Fejes Marianna.

Fejes Marianna Fotó: Hirling Bálint - Origo


Az informatikai cég, amely kifejesztette a Szív City alkalmazást, az Alerant Informatikai Zrt. volt.

„Egy applikációt kellett készíteni, és egy informatikai hálózatot erre felállítani, ami összeköti az OMSZ-t és az önkéntes segítségnyújtókat. A munkánk javarészt abból áll, hogy feladatokat kapunk, nem mi döntjük el, hogy mivel akarunk foglalkozni, ez pedig a saját alkotásunk. Sok társadalmi dimenziója van ennek a projektnek, amellyel egyébként nem igen foglalkozunk"- nyilatkozta, a aszoftvert fejlesztő Alerant Informatikai Zrt. képviseletében Domokos Péter.

Domokos Péter Fotó: Hirling Bálint - Origo

Azt tervezik, hogy folyamatosan frissíteni, bővíteni fogják, és újabb funkciókkal is kiegészítik majd az alkalmazást.

"Nagyon sok lehetőség van abban, ha az alkalmazás funkcióját kiszélesítjük és nemcsak a keringésleállásnál alkalmazzuk, hanem más esetekben is."

Az alkalmazás egyelőre csak Budapesten működik, de azt tervezik, hogy országosan is kiterjesztik.hamarosan